Annons

Europeiska rådets ordförande Charles Michel och statsminister Stefan Löfven.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Enig riksdag ställer krav på EU:s budget

Statsminister Stefan Löfvens budgetlinje fick grönt ljus av riksdagens EU-nämnd inför EU-toppmötet på torsdag. Sverige driver kravet om att hålla nere budgetnivån och kräver budgetsanktioner mot länder som bryter rättsstatsprincipen.

Tillsammans med Österrike, Nederländerna och Danmark vill Sverige att EU-budgeten håller en nivå på 1 procent av ländernas samlade bruttonationalinkomst, BNI. Regeringen vill också säkra rabatterna för rika medlemsländer och utöka stödet för säkerhet och forskning. Som en konsekvens av det avvisar Sverige, med en enig riksdag, den kompromiss som Europeiska rådets ordförande Charles Michel föreslagit toppmötet.

– I nuläget är förslaget oacceptabelt. Det finns positiva delar, så som att minst 25 procent av budgeten ska gå till klimatpolitik, och att det ska kosta att bryta mot rättsstatsprincipen. [...] Men i nuläget är regeringen inte redo att säga ja, säger Stefan Löfven.

För att minska utgifterna kommer Sverige att driva förslaget om att minska jordbruksstödet och stödet för sammanhållningspolitiken.   

Moderaterna betonade vikten av att Sveriges linje om nedskärningar i budgeten inte får leda till ett minskat stöd för säkerheten. 

– Den fria rörligheten utnyttjas av kriminella och det är viktigt att den delen i budgeten som berör brottsbekämpning och gränsbevakning inte försvagas. I nuläget föreslås exempelvis Frontex att minskas, säger Elisabeth Svantesson (M). 

Svantesson fick medhåll av statsministern.

– Europeiska rådet har fastställt att prioriteringar om säkerhet ska följas. Det finns ett förslag om en ökning på både migration och säkerhet och det tycker vi är rätt, säger han.