Ursula von der Leyen vädjade på söndagskvällen att EU:s inre marknad ska hålla sin takt.

Ursula von der Leyen vädjade på söndagskvällen att EU:s inre marknad ska hålla sin takt.

EU-kommissionen: Sluta blockera de inre gränserna

EU-kommissionen vill stoppa exporten av sjukvårdsutrustning till länder utanför EU, samtidigt som de uppmanar medlemsländer att sluta med inre handelsblockeringar. – Tusentals buss- och lastbilschaufförer är fast vid unionens inre gränser, säger Ursula von der Leyen.

Under söndagen antog EU-kommissionen ett förslag med regleringar för den inre marknaden med anledning av coronavirusets konsekvenser. Förslaget innebär att försäljningen av skyddsutrustning till länder utanför EU tillfälligt stoppas, och att exporten ska regleras av en EU-myndighet. 

Medlemsländerna måste ta ställning till förslaget. 

Ordförande för EU-kommissionens Ursula von Der Leyen kommenterade förslaget i ett uttalande under söndagen. 

– Exportförbudet skulle betyda att saker så som ansiktsmasker bara kan exporteras till länder utanför EU med uttryckligt tillstånd, sade hon.

Men de inre gränserna kan inte bara vara öppna för handel av hälso- och sjukvårdsutrustning, menar von der Leyen. Handeln med varor måste också fortgå som vanligt. 

– Om vi inte agerar nu kommer mataffärerna att få problem med påfyllning. Fabriker kommer inte att få material i tid, och för närvarande är tusentals buss- och lastbilschaufförer fast vid unionens inre gränser vilket skapar ytterligare hälsokonsekvenser, säger hon. 

EU-kommissionen jobbar med industrin för att minimera byråkratiska hinder i syfte att öka produktionen av hälsa- och sjukvårdsutrustning.

Det presenterades även ett åtgärdspaket av kommissionen under fredagen, vilket Europaportalen rapporterade om. I ett uttalande sade Europaparlamentets talman David Sassoli att de ska ta ställning till förslaget så fort som möjligt. 

– Idag är nyckelordet för Europa; solidaritet. Ingen kommer att lämnas ensam och ingen kommer att agera ensam, sade David Sassoli.