"Vi föreslår att riktlinjer ska tas fram på EU-nivå för hälsokontroller vid gränserna", säger Ursula von Der Leyen.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Nya euromiljarder och gränskontroller mot coronaproblem

Med hjälp av 37 miljarder euro i stöd, förenklade statsstödsregler till företag och hälsokontroller vid gränserna vill EU-kommission få bukt med coronavirusets konsekvenser.

För att hjälpa medlemsländerna föreslår EU-kommissionen en särskild corona-budget på 37 miljarder euro som bland annat ska gå till sjukvård och små- och stora företag. 

Flygbolag ska enligt förslaget också få behålla sina landningsrättigheter även om de inte, enligt EU-regler,  använder 80 procent av de tilldelade tiderna för ankomst- och avgångar. Detta för att hindra onödiga utsläpp när plan tvingas flyga trots få passagerare, något som Europaportalen rapporterat om tidigare i veckan. 

Reserestriktioner mellan medlemsländer ser kommissionen negativt på men ordförande Ursula von der Leyen menar att vissa åtgärder kan vara nödvändiga.

– Vi föreslår att riktlinjer ska tas fram på EU-nivå för hälsokontroller vid gränserna. Åtgärderna kan bli aktuella mellan EU-länder såväl som mellan regioner och vid de yttre gränserna, säger von der Leyen.  

Förslaget om riktlinjer presenteras inför ministerrådet under fredagen. 

Som en del av EU-kommissionens ekonomiska paket kommer institutionen att erbjuda större flexibilitet vad gäller exempelvis godkännandet av statlig finansiering till företag, meddelade konkurrenskommissionär Margrethe Vestager. 

– Vi jobbar nära med länder som vill introducera en kompensationsplan för företag som drabbas. Kommissionen har exempelvis gett ett positivt besked, inom 24 timmar, till Danmark om att få ge statsstöd till företag på grund av inställda event, säger Vestager.