Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
"Vi föreslår att riktlinjer ska tas fram på EU-nivå för hälsokontroller vid gränserna", säger Ursula von Der Leyen.

Nya euromiljarder och gränskontroller mot coronaproblem

BRYSSEL 13 mars 2020

Med hjälp av 37 miljarder euro i stöd, förenklade statsstödsregler till företag och hälsokontroller vid gränserna vill EU-kommission få bukt med coronavirusets konsekvenser.

För att hjälpa medlemsländerna föreslår EU-kommissionen en särskild corona-budget på 37 miljarder euro som bland annat ska gå till sjukvård och små- och stora företag. 

Flygbolag ska enligt förslaget också få behålla sina landningsrättigheter även om de inte, enligt EU-regler,  använder 80 procent av de tilldelade tiderna för ankomst- och avgångar. Detta för att hindra onödiga utsläpp när plan tvingas flyga trots få passagerare, något som Europaportalen rapporterat om tidigare i veckan. 

Reserestriktioner mellan medlemsländer ser kommissionen negativt på men ordförande Ursula von der Leyen menar att vissa åtgärder kan vara nödvändiga.

– Vi föreslår att riktlinjer ska tas fram på EU-nivå för hälsokontroller vid gränserna. Åtgärderna kan bli aktuella mellan EU-länder såväl som mellan regioner och vid de yttre gränserna, säger von der Leyen.  

Förslaget om riktlinjer presenteras inför ministerrådet under fredagen. 

Som en del av EU-kommissionens ekonomiska paket kommer institutionen att erbjuda större flexibilitet vad gäller exempelvis godkännandet av statlig finansiering till företag, meddelade konkurrenskommissionär Margrethe Vestager. 

– Vi jobbar nära med länder som vill introducera en kompensationsplan för företag som drabbas. Kommissionen har exempelvis gett ett positivt besked, inom 24 timmar, till Danmark om att få ge statsstöd till företag på grund av inställda event, säger Vestager.

Nathalie Majdek Mathisen
Journalistpraktikant
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret