Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Europeiska rådets ordförande Charles Michel (till vänster) ledde tisdagens telefontoppmöte från Bryssel.

EU-ledare enas om coronafond

BRYSSEL 11 mars 2020

EU-ländernas ledare har enats om fyra gemensamma mål för att hantera coronavirusets framfart. En fond på 25 miljarder euro ska sättas upp.

De 27 EU-ländernas stats- och regeringschefer höll på tisdagseftermiddagen ett telefontoppmöte – något som inte skett tidigare – för att diskutera coronaviruset som nu finns i alla medlemsländer.

De satte fyra prioriteringar för arbetet med att minska spridningen (se faktaruta).

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen lovade att snabbt sätta upp en coronafond på 25 miljarder kronor med medel från EU:s strukturfonder. Pengarna ska gå till sjukvård, små och medelstora företag, arbetsmarknad och andra utsatta sektorer.

– Jag kommer att sätta upp en arbetsgrupp som ska arbeta tillsammans med medlemsländerna för att se till att pengar börjar flöda ut under de kommande veckorna, sade von der Leyen.

Ledarna enades dock inte om något större gemensamt stimulanspaket vilket Frankrikes president Emmanuel Macron förespråkat, skriver FT

– Sydliga [EU-]länder ville se större anslag och nordliga länder var mer tveksamma, sade en anonym EU-diplomat till tidningen.

Stats- och regeringcheferna ska återkomma till frågan vid nästa ordinarie EU-toppmöte om drygt två veckor.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret