Europeiska rådets ordförande Charles Michel (till vänster) ledde tisdagens telefontoppmöte från Bryssel.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-ledare enas om coronafond

EU-ländernas ledare har enats om fyra gemensamma mål för att hantera coronavirusets framfart. En fond på 25 miljarder euro ska sättas upp.

De 27 EU-ländernas stats- och regeringschefer höll på tisdagseftermiddagen ett telefontoppmöte – något som inte skett tidigare – för att diskutera coronaviruset som nu finns i alla medlemsländer.

De satte fyra prioriteringar för arbetet med att minska spridningen (se faktaruta).

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen lovade att snabbt sätta upp en coronafond på 25 miljarder kronor med medel från EU:s strukturfonder. Pengarna ska gå till sjukvård, små och medelstora företag, arbetsmarknad och andra utsatta sektorer.

– Jag kommer att sätta upp en arbetsgrupp som ska arbeta tillsammans med medlemsländerna för att se till att pengar börjar flöda ut under de kommande veckorna, sade von der Leyen.

Ledarna enades dock inte om något större gemensamt stimulanspaket vilket Frankrikes president Emmanuel Macron förespråkat, skriver FT

– Sydliga [EU-]länder ville se större anslag och nordliga länder var mer tveksamma, sade en anonym EU-diplomat till tidningen.

Stats- och regeringcheferna ska återkomma till frågan vid nästa ordinarie EU-toppmöte om drygt två veckor.