Europeiska rådets ordförande Charles Michel under tisdagens EU-videokonferenstoppmöte.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU går in i fullt coronaläge – stänger yttre gräns

EU-ledarna skjuter upp nästa veckas Brysseltoppmöte och lägger allt fokus på att bekämpa coronapandemin. EU satsar pengar på ett vaccin som kan komma till hösten och öppnar även för gemensam europeisk upplåning.

EU-ländernas stats- och regeringschefer godkände under tisdagens distanstoppmöte de senaste EU-förslagen om att bland annat stänga unionens yttre gränser för inresor och gemensamma uppköp av sjukvårdsmateriel.

– Vi bekräftade behovet av att samarbeta och göra allt som krävs för att hantera krisen och dess konsekvenser, sade Europeiska rådets ordförande Charles Michel efter toppmötet som hölls på videolänk.

Uppskjutet toppmöte

Michel meddelade även att nästa veckas ordinarie EU-toppmöte i Bryssel skjuts upp på obestämd framtid. Dock kommer ett nytt telefontoppmöte ordnas i nästa vecka, fokus kommer nästan uteslutande ligga på pandemin. Frågor, som digitalisering, artificiell intelligens, utvidgning och relationen till Kina som skulle ha diskuterats på marstoppmötet, skjuts därmed på framtiden.

Gemensamma EU-lån diskuterades

EU-ledarna ska även ha diskuterat den känsliga frågan om huruvida medlemsländerna gemensamt ska låna upp extra pengar för att hantera de ekonomiska konsekvenserna som viruset och nedstängningarna har, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg. Ett sådant upplägg ska ha stötts av Italiens premiärminister Giuseppe Conte och Frankrikes president Emmanuel Macron. 

I Tyskland har man tidigare, exempelvis under finans- och eurokrisen, varit mycket kritiska mot gemensam europeisk upplåning. Förbundskansler Angela Merkel ska enligt Bloomberg inte helt ha avvisat idén utan istället ha uppmanat sina finansminister Olaf Scholz tillsammans med övriga finansministrar utreda frågan.

Vaccin till hösten?

Under en presskonferens efter telefonmötet sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen att det tyska företaget Curevac kan vara ett coronavaccin på spåret mycket snarare än andra bedömningar.

– Deras prognos är att skulle kunna ha ett vaccin mot coronaviruset i höst, sade von der Leyen.

Företaget ligger i framkant på området, enligt kommissionsordföranden, något som hon menar bekräftas inte minst av att USA enligt uppgift ska försökt köpa upp det för få tag på ett eventuellt vaccin. Tidigare i veckan har kommissionen erbjudit 80 miljoner euro till företaget för att kunna skynda på framställandet av ett vaccin. 

Andra bedömare menar att ta fram ett vaccin kan ta år. Men von der Leyen sade på tisdagen att ”vi har medlen att skynda på” processen.

– Detta är av yttersta vikt för oss, sade von der Leyen.

EU-parlamentets talman: EU korrigerar nu själviskheten

Talmannen i EU-parlamentet, David Sassoli, välkomnade efter toppmötet att EU-ledarna nu söker mer samarbete än tidigare.

– EU korrigerar nu själviskheten och bristen på samordning mellan de nationella regeringarna inför Covid-19-krisen. Europeiska rådets extraordinära sammanträde har nu gett grönt ljus till EU-kommissionens förslag att hantera spridningen av viruset och hjälpa länder i nöd, vilket också efterfrågats av Europaparlamentet, sade Sassoli i ett uttalande.