Det är inte första, och troligtvis inte sista, gången som EU-parlamentets resor mellan Bryssel och Strasbourg rör upp känslor. Arkivbild.

Bild: EU-parlamentet

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-parlamentet ställer in möte i Strasbourg

Oro för coronaviruset gör att Europaparlamentets planerade session i nästa vecka inte blir av.  Istället hålls mötet i Bryssel.

Beslutet togs på torsdagskvällen av EU-parlamentets talman David Sassoli med hänvisning till coronaviruset. 

”Det ser nu ut som att resan till parlamentets sammanträdesperiod i Strasbourg skulle innebär en betydligt högre hälsorisk för ledamöter och personal såväl som för lokalbor”, skriver Sassoli i ett mejl till ledamöterna efter att ha konsulterat parlamentets medicinska enhet.

Parlamentssessionerna ska enligt EU-fördraget hållas i franska Strasbourg tolv gånger per år. Något som franska EU-parlamentariker inte var sena att påpeka och hellre ställer in helt och hållet än genomför mötet i Bryssel.

”Om hälsosituationen i samband med Covid-19 förvärras alltför mycket i vår institution, låt oss då stänga den. Man får inte omlokalisera sessionen till Bryssel, utan bara helt enkelt annulera den”, twittrade den konservativa franska EU-parlamentarikern Anne Sander.

EU-parlamentet ställde tidigare i veckan in runt 130 evenemang och stoppade alla besöksgrupper under en treveckorsperiod.