Polens sittande president Andrzej Duda i parlamentets överhus, senaten. Arkivbild.

Polens sittande president Andrzej Duda i parlamentets överhus, senaten. Arkivbild.

Bild: M. Józefaciuk - Kancelaria Senatu

Kritik mot polska regeringens krav på att presidentval hålls trots corona

Trots coronavirusets framfart och den landsomfattanden karantänen insisterar den polska regeringen på att presidentvalet ska äga rum som planerat. I helgen drev regeringspartiet hastigt igenom en ändring i vallagen som kan strida mot polsk rätt. Den främsta oppositionskandidaten bojkottar samtidigt valet.

Den 10 maj är första omgången i det polska presidentvalet planerad. Sittande president Andrzej Duda – det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisas kandidat – leder i opinionsundersökningarna.

Nedstängningen av landet på grund av coronaviruset har inte påverkat partiets vilja att genomföra valet och Duda har fortsatt sin kampanj. Inga valmöten hålls och högst två personer får träffas utanför hemmet.

Snabbspår för kritiserad lagändring

I helgen drev regeringen genom ett lagförslag i parlamentets underhus som möjliggör för personer i karantän och personer över 60 år att poströsta eller rösta via ombud. Ledamöterna fick bara några timmar på sig att läsa genom förslaget och det godkändes med knapp marginal under natten till lördagen, skriver DN. Lag och rättvisa har bland äldre polacker många av sina kärnväljare.

Oppositionella ledamöter hävdade att förslaget kan strida mot polsk lag som säger att ändringar av landets vallag får göras senaste sex månader innan ett planerat val, enligt 300 Polityka. Lagförslaget går nu vidare till parlamentets överhus där Lag och rättvisa inte har egen majoritet.

Annons

Kritiker menar att regeringens vilja att driva genom presidentvalet som planerat beror på att Duda ligger bra till i opinionsundersökningar och att vänta till efter pandemin kan leda till minskat stöd.

Toppkandidat hoppar av

I går söndag meddelade den främsta utmanaren i presidentvalet, liberalkonservativa Małgorzata Kidawa-Błońska, att hon hoppar av och samtidigt uppmanar polackerna och övriga kandidater att bojkotta valet.

”Det finns ingen annan uppgift i Polen i dag än att bekämpa epidemin och dess konsekvenser. Att i denna situation organisera ett presidentval vore en brottslig handling”, skriver Kidawa-Błońska.

Enligt en opinionsundersökning anser tre av fyra tillfrågade polacker att presidentvalet bör skjutas upp, rapporterar Reuters. I Frankrike hölls tidigare första omgången i lokalvalen men den andra har skjutits upp med hänvisning till pandemin.

Ska utvärderas

Polens hälsominister Łukasz Szumowski sade i torsdags att man om två veckor ska utvärdera förutsättningarna för att hålla presidentvalets första omgång. I en TV-intervju i helgen sade president Andrzej Duda det kan bli ”ohållbart” att hålla valet om epidemin urartar.