Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Rapport: Ungern inte längre en demokrati

BRYSSEL 26 mars 2020

Ungern klassas numera som en auktoritär regim och har haft den största demokratiska tillbakagången i världen under det senaste årtiondet, enligt en färsk rapport.

V-Dem-institutet drivs av statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet och samlar 450 indikatorer och 3 000 landsexperter för att mäta graden av demokrati världens länder sedan 1789. I den senaste rapporten framgår att Ungern, som första EU-land, inte längre klassas som en demokrati.

”EU har nu sitt första icke-demokratiska medlemsland: Ungern är en elektoral auktoritär regim. Det är det mest extrema fallet av demokratisk tillbakagång på sistone”, heter det i rapporten.

Ungern är det land i världen som sett den största demokratiska tillbakagången under de senaste tio åren, enligt V-Dem-institutets index. 

Demokratirankingen toppas internationellt av Danmark, Estland och Sverige.

Inte första gången Ungern klassas som odemokratiskt

För ett års sedan slog den ansedda amerikanska organisationen Freedom House fast att Ungern inte längre kan betraktas som helt fritt – en klassificering som bara ett EU-land har.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret