Ungerns premiärminister kan få diktaturliknande rätt

Ungern kan anta ny undantagslag som ger premiärminister Viktor Orbán rätten att styra med dekret. Den ungerska regeringen anser att åtgärden är nödvändig för att hantera coronakrisen. Kritiker menar att en regering inte kan ges ett obegränsat mandat.

Ungerns parlament ska i veckan fatta beslut om en lag som skulle ge premiärminister Viktor Orbán svepande befogenheter att styra, utan ett klart slutdatum, rapporterar The Guardian.

Undantagslagen ses som en metod för att hantera nödläget i landet med anledning av coronakrisen. Det otydliga slutdatumet för lagen sägs vara utifall att parlamentarikerna blir så sjuka att de inte kan gå och rösta vid ett senare tillfälle. 

Fängelsestraff på upp till fem år föreslås för alla som sprider falsk information eller hindrar regeringens arbete, något som har väckt oro bland journalister som brukar anklagas för falska nyheter av regeringen, skriver The Guardian. Förslaget har kritiserats som ett hot mot fria medier och att det öppnar för maktmissbruk.

“Du kan inte ha ett helt obegränsat mandat för regeringen. Det nuvarande utkastet tillåter exakt det", sade Márta Pardavi, medordförande för den ungerska Helsingforskommittén till tidningen.

EU-kommissionen vill på måndagen inte kommentera fallet men understryker att alla lagar måste vara i enlighet med EU-stadgan. 

– Demokrati kan inte fungera utan fri och oberoende journalistik. Det är viktigare än någonsin i kristider att journalister kan göra sitt jobb för att motverka desinformation och se till att medborgarna har tillgång till väsentlig information, säger EU-kommissionens talesperson Eric Mamer.