Eurogruppens ordförande, den portugisiske finansministern Mário Centeno, ledde möttet.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Coronastöd splittrar fortsatt EU:s finansministrar

Trots nattmangling lyckades EU-ländernas finansministrar inte komma överens om hur EU ska pumpa in pengar i medlemsländernas coronaskadade ekonomier. Italien och Nederländerna framstår som antagonisterna men man gör ett nytt försök att nå kompromiss på torsdagen.

I 16 timmar diskuterade EU-ländernas finansministrar natten till onsdagen hur man bäst ska kunna använda EU:s olika verktyg och institutioner för att mildra de ekonomiska konsekvenserna av coronapandemin. Men två frågor gjorde att man inte lyckades komma överens och mötet fick avbrytas. 

Det handlar dels om huruvida euroländerna gemensamt ska låna upp pengar till sina ekonomier med så kallade coronaobligationer. Dels om villkoren som ska ställas på de länder som lånar pengar från eurozonens krisfond ESM.

Nederländernas finansminister Wopke Hoekstra rapporteras ha varit av de tuffaste motståndarna till det italienska kravet på gemensam upplåning och villkorslösa ESM-lån.

”Nederländerna är och förblir mot idén om euroobligationer, vi tror att det kommer skapa mer problem än lösningar för EU. Vi skulle behöva gå i borgen för andra länders skulder vilket inte är rimligt”, twittrade Hoekstra och tillade att en majoritet av länderna i eurogruppen som samlar euroländernas finansministrar är mot förslaget.

När det gäller krisfonden ESM kan Hoekstra tänka sig att gå med på att ge villkorslösa lån som går direkt för att täcka sjukvårdsrelaterade kostnader. Men han vill se någon form av villkor på ESM-lån som går till långsiktigt ekonomiskt stöd i de länder som använder fonden.

Italiens finansminister Roberto Gualtieri pekar på att man gjort framsteg under natten trots att man inte lyckades ro uppgiften i hamn.

”Det är hög tid för gemensamt ansvar, solidaritet och modiga och delade val”, twittade Gualtieri.

Finansministrarnas möte återupptas i morgon torsdag. Deras uppgift är att enas om krislösningar som sedan EU-ländernas stats- och regeringschefer kan ta ställning till vid nästa EU-toppmöte.