Eurogruppens ordförande Mário Centeno. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Vädjan om solidaritet inför finansministrarnas coronamöte

Inför tisdagens EU-möte om hur coronakrisens ekonomiska effekter ska hanteras har flera toppolitiker vässat pennorna och i debattartiklar i andra länder försökt mana till solidaritet. Minst fyra frågor söker svar.

När EU-ländernas stats- och regeringschefer senast videosamtalade för knappt två veckor sedan gav de sina finansministrar i uppdrag att komma upp med förslag om hur de negativa ekonomiska följderna av coronapandemin kan mildras. I eftermiddag håller euroländernas finansministrar i eurogruppen sitt möte. Det har bjudit in sina kollegor från icke-euroländer som Sverige och EU-topparna Ursula von der Leyen och Charles Michel. Även Europeiska centralbankens chef Christine Lagarde är med för att diskutera alternativen.

”Vi måste använda oss av [existerande verktyg och institutioner] och är öppna för att göra mer. Ett starkt paket tar form. Vårt mål är tydligt: vi ska skydda europeiska medborgare och företag från de ekonomiska effekterna av pandemin”, heter det i ett gemensamt uttalande från von der Leyen, Michel och eurogruppens ordförande Mário Centeno.

Vässade pennor

Den mest kontroversiella frågan handlar om huruvida euroländerna gemensamt ska utfärda obligation med euron som säkerhet i syfte att kunna få billigare lån än de kan göra i dag, så kallade coronaobligationer. Länder som Italien, Frankrike och Spanien förespråkar detta medan Österrike, Nederländerna och Tyskland är mot.

– Denna kris kommer att göra ansenlig skada så vi måste alla starta om med samma fart. Inget vore värre för EU än om vissa länder, för att de är rikare, kan återhämta sig snabbare och andra långsammare för att de inte har pengar, sade den franske finansministern Bruno Le Maire till France 2 på måndagen.

Inför mötet är aktiviteten för förberedelserna febrila. En, vad det verkar, ny metod är att appellera till solidaritet bland invånarna i meningsmotståndares hemländer.

”[Coronapandemin] sätter det europeiska projektets framtid på prov. Antingen kan vi mäta oss med omständigheterna eller så misslyckas vi som union. Om vi fortsätter tänka litet kommer vi att misslyckas. Vi behöver rigorös solidaritet”, skriver Pedro Sánchez,socialdemokratisk premiärminister för Spanien som efter Italien är det mest coronadrabbade EU-landet, i tyska konservativa tidningen FAZ.

Även inom EU-kommissionen har man olika syn på coronaobligationer. Frankrikes och Italiens kommissionärer, Thierry Breton och Paolo Gentiloni, förespråkade i en debattartikel på måndagen någon form av gemensam upplåning. Ordförande von der Leyen rapporteras vara ljummet inställd till idén. Den lettiske kommissionären Valdis Dombrovskis manar till ”politisk realism”.

– Även nu när vi är i mitten av stormen måste vi behålla ett mått av politisk realism. En trovärdig och ambitiös europeisk kompromiss måste förena allas åsikter och ta olika nationella stötestenar i beaktande, sade Dombrovskis till Politico.

Villkoren för EU-lån splittrar

Deltagarna på EU-möte ska även diskutera på vilket sätt man kan använda euroländernas krisfond ESM för lån till medlemsländerna och använda Europeiska investeringsbanken för att ge förmånliga lån till företag. Spaniens Sánchez avvisar dessa åtgärder som ”inte tillräckliga” och får medhåll av Italiens premiärminister Giuseppe Conte som kallade ESM-lånen ”helt otillräckligt”, rapporterar Financial Times.

Tysklands finansminister Olaf Scholz förespråkar i en debattartikel i fem sydeuropeiska tidningar att använda krisfonden ESM för att ge lån utan ”onödiga villkor” till krisdrabbade länder och att detta vore solidariskt och tillräckligt för att hantera krisen. Nederländerna och Österrike väntas förespråka tuffare krav på reformer i de länder som får sådana lån, enligt nyhetsbyrån Bloomberg

På tisdagens möte ska även förra veckans förslag från EU-kommissionen om en tillfällig europeisk a-kassa för korttidsarbeten. Tyskland har gett det grönt ljus men Nederländerna väntas ta en tuffare hållning med skrivningar om att a-kassan förblir tillfällig.

I det gemensamma uttalandet från EU-ledarna von der Leyen, Michel och Centeno uppmanas deltagarna ”se över alla möjliga verktyg” och vara ”påhittiga och konstruktiva”.