Eurogruppens ordförande, den portugisiske finansministern Mário Centeno, ledde möttet.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Finansministrar enas om historiskt krispaket – Andersson nöjd

EU-ländernas finansministrar har kompromissat fram ett krispaket i coronapandemin som slänger ut livlinor på en halv biljon euro. – Det här är ett historiskt paket som visar att Europa förmår att stå enat, sade finansminister Magdalena Andersson. Men den svåraste frågan sköts på framtiden.

Efter att tidigare i veckan misslyckats att nå en kompromiss enades EU-ländernas finansministrar på torsdagskvällen om villkoren för ett omfattande krispaket. 

– Vi minns alla gensvaret på förra årtiondets finanskris när EU gjorde för lite och för sent. Denna gång är det annorlunda, sade eurogruppens ordförande tillika Portugals finansminister Mário Centeno, som ledde mötet.

Tre livlinor

Coronakrispaketet innehåller livlinor till löntagare, företag och sjukvård. Finansministrarna ställde sig bakom EU-kommissionens förslag om att inrätta en tillfällig europeisk a-kassa för korttidsarbeten i medlemsländerna på 100 miljarder euro.

Små och medelstora företag ska samtidigt kunna ta förmånliga krislån hos Europeiska investeringsbanken på upp till 200 miljarder euro.

Den sista livlinan handlar om att låta euroländer ta lån ur sin krisfond ESM för att direkt eller indirekt finansiera landets sjuk- och hälsovård och liknande utgifter i samband med coronakrisen. Euroländerna kan låna upp till två procent av sin BNP så länge coronapandemin pågår. Enligt ordförande Centeno innebär det närmare 240 miljarder euro.

Sveriges finansminister Magdalena Andersson (S) kallar räddningspaket – över en halv biljon euro – ”ett ofattbart stort belopp som kommer att vara en betydande injektion för den europeiska ekonomin”.

– Det här är ett historiskt paket som visar att Europa förmår att stå enat. Krispaketet kommer att rädda europeiska jobb och företag hjälpa Europa genom krisen, sade finansminister Magdalena Andersson (S) till TT efter torsdagens möte.

Återkommer om återhämtningsfond

Den största knäckfrågan för finansministrarna har varit huruvida euroländerna gemensamt ska låna upp pengar genom så kallade coronaobligationer. Länder som Italien och Frankrike är för medan bland annat Tyskland och Nederländerna säger nej. I torsdagens kompromiss innebär att man återkommer till fråga när villkoren för en ny tillfällig återhämtningsfond ska diskuteras. En sådan fond ska ekonomiskt hjälpa medlemsländerna att komma på fötterna igen efter att den rent sjukvårdsrelaterade krisen är över. Finansministrarna enades om att återkomma om detaljerna om villkor, dess storlek och hur den ska finansieras. I skrivningarna står att man även ska diskutera ”innovativa finansieringsinstrument” – något som kan tolkas som en referens till coronaobligationer.

– Vissa medlemsländer ansåg att [finansieringen av återhämtningsfonden] bör ske genom gemensamma emissioner av skuldbrev, andra medlemsländer sade att alternativ bör eftersträvas, sade Mário Centeno.

Torsdagens uppgörelse skickas nu vidare till EU-ländernas stats- och regeringschefer.