M kritik mot regeringen: “Kraftlöst mot Ungern”

EU-politikern Tomas Tobé vill se större respons från regeringen på situationen i Ungern. – Om vi accepterar det här så flyttar vi hela tiden gränsen för vad medborgare i vår union ska tvingas acceptera, säger han.

Demokrati och rättsstatsprincipen är på tillbakagång i EU-länder. Det visar rapporter om bland annat läget i Ungern

EU-parlamentarikern Tomas Tobé (M) tycker att EU-ledare har väntat för länge med att agera.

– Att man som en regering inte kan kritisera det ganska direkt, när man som i Ungern meddelar att man sätter parlamentarismen på undantag utan någon som helst tidsgräns, [...] är svagt, sade Tomas Tobé under tisdagen i en paneldiskussion med EU-minister Hans Dahlgren (S) på SVT Forum. 

Undantagslagarna i Ungern blev ett återkommande exempel på hur man bryter mot rättsstatsprincipen i EU. 

– Om vi accepterar det här så flyttar vi hela tiden gränsen för vad medborgare i vår union ska tvingas acceptera från sina regeringar. [...] Jag tycker att det politiska ledarskapet [i frågan] är svagt än så länge, sade Tobé. 

EU-minister Hans Dahlgren (S) hänvisar till EU-kommissionen och menar att de har använt regler som finns för att granska medlemsländerna. 

– Det är även något som man ska göra i regeringsställning. Man ska tala med de länder som man har synpunkter på, inte bara om dem, sade han.