Förutom att slopa rikare EU-länders rabatter i medlemsavgiften, som bland annat Sverige har, föreslås obligationer via  EU:s sjuårsbudget.

Förutom att slopa rikare EU-länders rabatter i medlemsavgiften, som bland annat Sverige har, föreslås obligationer via EU:s sjuårsbudget.

Bild: EU-kommissionen

Budgetkonflikt M och S – konfrontation eller kompromiss

På fredag röstar Europaparlamentet om EU:s kommande budget. Moderaten Tomas Tobé är emot kompromissförslaget som den egna partigruppen stödjer, medan Socialdemokraternas Erik Bergkvist är för. Samtidigt går förslaget mot den svenska regeringens linje på flera punkter.

EU-parlamentet tar på fredag ställning till flera finansiella förslag som ska hjälpa EU genom coronakrisen, bland annat röstar de om sin syn på EU:s flerårsbudget och en ny återhämtningsfond. 

Förslaget, som blir ett uttalande, skär sig med den svenska regeringens linje på flera punkter. Förutom att slopa rikare EU-länders rabatter i medlemsavgiften, som bland annat Sverige har, föreslås att obligationer garanterade i EU:s sjuårsbudget delvis ska finansiera en återhämtningsfond. Det betyder att medlemsländerna går i borgen för varandras skulder. 

Tomas Tobé (M) menar att resolutionen är orimlig. 

– Det föreslås nya EU-skatter, att återhämtningspaketet ska baseras på bidrag, och att den svenska rabatten på medlemsavgiften helt ska tas bort. [...] Moderaterna kommer att rösta emot. Jag hoppas att så många svenska parlamentariker som möjligt gör det, säger Tobé.

Förslaget begär också att pengarna i återhämtningsfonden ska betalas ut till medlemsländerna genom lån, men mestadels genom bidrag. Den svenska regeringen har hittills inte velat acceptera varken bidrag eller obligationer, vilket Europaportalen rapporterade inför toppmötet den 23 april

Erik Bergkvist från Socialdemokraterna berättar att han tänker röstar för, däremot har partiet ännu inte bestämt sig för deras hållning under torsdagsförmiddagen.

– Det här är en kompromiss och frågorna är uppe för förhandling. I och med att jag ställer mig bakom resolutionen så kan jag tänka mig bidrag. Vissa länder vill bara ha bidrag och vår del av kompromissen är att det även står lån i förslaget. [...] Jag ställer upp på de generella beskrivningarna, säger han.  

Förslaget som parlamentet tar ställning till på fredag är en kompromiss mellan tre partigrupper. Den konservativa gruppen EPP, där Moderaterna och Kristdemokraterna ingår, socialdemokraterna S&D och den liberala gruppen Renew där Centerpartiet och Liberalerna är medlemmar.

Tomas Tobé tror att förslaget får stöd i EU-parlament.

– Men jag vill visa att det inte är ett enat stöd. [...] Vi förstår att man måste agera snabbt men det kan inte vara en gigantisk miljardrullning från Bryssel i form av bidrag som dessutom aldrig kommer att betalas tillbaka, säger han.

Efter att artikeln publicerades meddelade Socialdemokraterna att de tänker lägga ner sina röster.