Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Prognos: Historiskt tapp för EU:s ekonomi

BRYSSEL 6 maj 2020

EU-länderna står inför den djupaste ekonomiska recessionen någonsin, spår EU-kommissionen. Men om läget inte förvärras kan det redan nästa år ske en stor återhämtning för de flesta länder visar prognosen.

– Det står nu ganska klart att EU har gått in det djupaste ekonomiska recessionen i sin historia, sade EU:s ekonomikommissionär Paolo Gentiloni när han på onsdagen presenterade den ekonomiska vårrapporten med prognoser på medlemsländernas ekonomier för de kommande två åren.

EU-kommissionen räknar med att medlemsländernas samlade ekonomier kommer att krympa med 7,4 procent i år (se grafik ovan). Det är betydligt mer än under finanskrisens värsta år 2009 då motsvarande minskning var 4,3 procent. Sveriges ekonomi väntas dock komma något mildare undan än EU-snittet med ett fall på 6,1 procent.

Gentiloni underströk att denna prognos omgärdas av en mycket stor osäkerhetsfaktor eftersom ingen vet hur viruset kommer att påverka framledes. Men kommissionen räknar med att de flesta EU-länder redan i år kan påbörja en ekonomisk återhämtning för att nästa år få en genomsnittlig tillväxt på över sex procent – långt över vad som tidigare skett i EU.

– Det är inte tillräckligt för att helt återhämta sig för förlusterna i år, sade Gentiloni som pekade på att både det ekonomiska  fallet och återhämtningsförmågan hos medlemsländerna är ojämnt fördelad.

– I slutet av 2021 beräknas bara Tyskland, Österrike, Kroatien, Slovakien och Polen ha återhämtat samma ekonomiska aktivitet som vi såg det sista kvartalet 2019.

Längst från att ha återhämtat sig till det ekonomiska läge som rådde innan coronapandemin blir Italien, Spanien och Nederländerna, enligt kommissionens beräkningar.

Ökad arbetslöshet – men inte så mycket

Även arbetslösheten väntas öka till nio procent i år. Fallet är dock mindre sett till hur mycket ekonomin faller och än i andra jämförbara länder utanför EU som USA tack vare de omfattande arbetsmarknadsåtgärder som vidtagits, menar Gentiloni. 

Året efter, 2021, väntas arbetslösheten åter minska med drygt en procentenhet i EU. Sverige, som innan krisen hade en av de högsta arbetslöshetnivåerna i EU, väntas efter Spanien och Ungern göra det största tappet.

Stora budgetunderskott

De åtgärder som medlemsländerna vidtar kostar stora pengar som lånas upp på de globala marknaderna. Dessa kommer resultera i tydliga budgetunderskott i alla medlemsländer. Bara ett land, Bulgarien, väntas klara EU:s budgetregel om högst tre procents underskott. I genomsnitt väntas budgetbalansen bli -8,3 procent, vilket är mer än efter finanskrisen. Underskottet väntas dock bli betydligt mindre under 2021.

Som ett resultat av de högre budgetunderskottet kommer även medlemsländernas statsskulder att öka under 2020.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret