EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-kommissionär Johansson: Öppna gränserna på måndag

Medlemsländerna rekommenderas att öppna sina gränser till varandra senast på måndag i nästa vecka. Detta så att EU kan öppna för in- och utresor från vissa länder utanför unionen vid månadsskiftet.

– Vi rekommenderar och uppmanar alla Schengen- och Schengenassocierade länder att lyfta alla inre gränsrestriktioner som satts upp i coronakrisen, sade EU:s inrikeskommissionär Ylva Johansson (S) på torsdagen.

Senast på måndag i nästa vecka vill kommissionen att de inre gränserna ska öppnas igen för alla typer av resor. Johansson motiverade beslutet med att situationen för covid-19 i alla medlemsländer nu är tydligt förbättrad. Europeiska smittskyddsbyrån anser dessutom att de inre gränsrestriktionerna inte är ett effektivt sätt att bekämpa smittspridningen.

Även EU-länder som i dag har restriktioner mot inresor från exempelvis Sverige uppmanas öppna sina gränser.

Sverige har under coronakrisen haft sina gränserna öppna mot andra EU-länder.

En del EU-länder har börjat öppna sina gränser medan andra nyligen meddelat att de förlänger sina inreseförbud. Ylva Johansson medgav att tidsfristen är snäv.

– Jag förstår att om vi på en torsdag rekommenderar att man öppnar på tisdag är en ganska kort tidsfrist för regeringar som ännu inte tagit det beslutet, sade Johansson som tillade att många länder öppnat sina gränser mycket snarare än tidigare förväntat.

Inresor från länder utanför EU

Senast sista juni hoppas kommissionen att alla inre gränser öppnats. Detta för att man från första juli ska kunna släppa in personer från vissa länder utanför EU. Enligt Johansson stödjer en ”stor majoritet” av medlemsländerna det datumet.

Tre kriterier 

EU-kommissionen sätter tre kriterier för vilka länder som bör vara med på inreselistan: liknande eller bättre smittoläge som EU-länderna, se till att man kan vidta försiktighetsåtgärder vid resandet och slutligen att länderna samtidigt låter EU-medborgare resa till dem.

Det start i dag torsdag ska EU-länderna diskutera vilka länder som bör vara med på den listan. Kommissionen rekommenderar att länderna på Västra Balkan omfattas.

Gränserrestriktioner är en fråga framför allt för medlemsländerna själva. Torsdagens uppmaning från kommissionen är bara rekommendationer. Inom kort ska kommissionen även sätta upp en hemsida så att man kan se vilka länder som har inreseförbud eller ej.