EU-kommissionärer Josep Borrell och Vĕra Jourová.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Kommissionen: Kina och Ryssland bakom falska coronanyheter

Kina och Ryssland pekas ut av EU-kommissionen som spridare av desinformation i coronapandemins spår. Samtidigt anklagas den ungerska regeringen för att sprida falska uppgifter om EU vid en så kallad nationell konsultation.

– [Coronaviruset] är inte det enda virus som skapar problem. Vi har sett en våg av falsk och vilseledande information, bluffar och konspirationsteorier så väl som riktade inflytandeoperationer från utländska aktörer, sade EU:s utrikeschef Josep Borrell på onsdagen när han tillsammans med öppenhetskommissionär Věra Jourová presenterade ett så kallat meddelande i frågan.

Kommissionen har identifierat en rad sådana falska nyheter i medlemsländerna. Bland annat att blekningsmedel hjälper mot covid-19, att 5G-nätet är en bidragande orsak till spridningen och antisemitiska konspirationsteorier. Förutom att sådana falska påståenden riskerar invånarnas hälsa ser kommissionen en ökning av relaterade bedrägerier och nätbrott.

”Desinformation kan ha allvarliga följder: det kan få personer att ignorera officiella hälsoråd och ha ett riskfyllt beteende eller ha negativa konsekvenser på våra demokratiska institutioner, samhällen så väl som på vårt ekonomiska och finansiella läge”, heter det i meddelandet.

Ryssland och Kina pekas ut som länder som ligger bakom falska coronarelaterade påståenden. Det är första gången Kina lyfts fram så explicit i detta sammanhang av kommissionen.

– Vi har tillräckligt med bevis för att [peka ut dem], sade Jourová.

EU-parlamentariker Abir Al-Sahlani (C) välkomnar att kommissionen nu öppet pekar ut Kina och Ryssland.

– Vi måste öppna ögonen och se vad som egentligen pågår med Kina och Ryssland. Länderna är elefanterna i rummet när det gäller falska nyheter och deras propagandamaskiner har länge försökt undergräva Europa. Så var även fallet under coronakrisen och jag är glad att EU-kommissionen äntligen vågar tala klarspråk om detta, sade Abir Al-Sahlani i ett uttalande.

Annons

Som motåtgärd uppmanar kommissionen bland annat nätföretag som Facebook och Twitter och nationella myndigheter att stödja oberoende faktagranskare, forskare och medier för att motverka falska coronanyheter. Man vill även sen större samordning mellan medlemsländerna och EU-institutionerna för att komma till rätta med problemet.

Som ett gott exempel på hur detta bör hanteras pekade Věra Jourová på hur Twitter nyligen markerat ett av den amerikanske presidenten Donald Trumps tweet med en länk till faktagranskning i frågan men utan att ta bort själva tweeten.

I dag gör nätföretagen dock för lite för att hantera problematiken, enligt kommissionen. Framledes uppmanas de månadsvis skicka in detaljerade rapporter om vad de gör för att visa att deras åtgärder faktiskt fungerar för att stävja desinformationsspridningen och dem som tjänar pengar på det.

Även Ungerns regering anklagas

I sin senaste så kallade nationella konsultation som ska skickas ut till alla ungerska medborgare hävdar landets regering att ”Bryssel” tvingar Ungern att ändra sin författning i syfte att ta emot migranter. Detta avvisades av Jourová på en direkt fråga från en journalist.

– Detta är falska nyheter, det är inte sant, sade Jourová. 

För tre år sedan genomförde den ungerska regeringen en liknande konsultation och då gick kommissionen ut och aktivt dementerade innehållet i vissa av påståenden. Enligt Jourová kan det bli aktuellt igen.

Onsdagens meddelande är en fortsättning på kommissionens arbete för att bekämpa falska nyheter och desinformation på nätet. Innan årets slut ska två förslag på området presenteras: den europeiska handlingsplanen för demokrati och rättsakten om digitala tjänster.