Europeiska rådets ordförande Charles Michel på midsommaraftonens videotoppmöte.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Kompromiss ska öppna för snabbt EU-beslut

Inom loppet av tre veckor hoppas EU-ordförande Charles Michel på en ny EU-budget och en särskild återhämtningsfond som en väg ur coronakrisen.

Efter midsommaraftonens videotoppmöte mellan medlemsländernas stats- och regeringschefer, om EU:s nästa budget och återhämtningsfonden, går förhandlingarna in i ett intensivare skede för att om möjligt nå en uppgörelse i mitten av juli. 

– Jag är redo att omedelbart inleda verkliga förhandlingar med medlemsstaterna. Vi tänker ha ett fysiskt toppmöte i mitten av juli i Bryssel, sade Europeiska rådets ordförande Charles Michel i ett uttalande efter fredagsmötet.  

Den svenska positionen som riksdagens EU-nämnd spikade dagen före EU-mötet bygger på att medlemsländerna i huvudsak själva ska klara coronakrisen men att den föreslagna återhämtningsfonden kan bistå med förmånliga lån, inte bidrag, till de länder som behöver extra ekonomisk hjälp. 

– Ett upplägg med lån till fördelaktiga räntor och lång återbetalning möjliggör smarta investeringar, fler jobb, produktivitet och konkurrenskraft i hela Europa, sade statsminister Stefan Löfven (S) på en efterföljande presskonferens. Han betonade också att den föreslagna EU-budget för 2021-2027 var för hög och att fortsatta rabatter på medlemsavgiften är en förutsättning för en överenskommelse.

Enligt mediauppgifter kan Charles Michel redan i veckan återkomma med konkreta kompromissförslag. Själv var han mindre precis med tidtabellen.

– Före toppmötet [i juli] kommer jag att lägga fram några konkreta förslag för att få till ett beslut. Vi är medvetna om att det är viktigt att fatta ett beslut så snart som möjligt, sade Charles Michel.