Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

Svenskarna till euron: Nej, tack

Svenskarnas motstånd mot att gå med i eurosamarbetet har under våren ökat något. Stödet för EU-samarbetet är dock alltjämt mycket starkt.

Det visar SCB:s senaste stora opinionsundersökning om svenskarnas syn på EU-medlemskapet och euron.

I samband med finans- och eurokrisen 2010 blev det svenska motståndet mot att gå med i euron kompakt (se grafik ovan). Det motståndet har dock därefter luckrats upp något. Vårens ökade motstånd och minskade stöd kan vara ett trendbrott i den utvecklingen.

Stödet för det svenska EU-medlemskapet har minskat något jämfört med förra mätningen, men förändringen är inte statistiskt säkerställd. Det hittills högsta svenska stödet för EU uppmättes för ett år sedan.

Annons

Bara ett partis sympatisörer i majoritet mot EU

Fördelat på de tillfrågades partisympati är de som stödjer Liberalerna mest positiva till EU-medlemskapet medan EU-motståndet är tydligast hos Sverigedemokraternas väljare. Sverigedemokraterna är det enda riksdagsparti där en majoritet av sympatisörerna säger nej till EU. För ett år sedan meddelade SD-ledaren Jimmie Åkesson att partiet inte längre driver kravet på att Sverige bör lämna EU.

Ett majoritetsmotstånd mot ett svenskt medlemskap i eurosamarbetet finns hos alla svenska partiers sympatisörer.