EU-kommissionen har tidigare kritiserat medlemsländer som säljer guldpass. Arkivbild.

Bild: Kolja21/EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Avslöjande: Cypern sålde EU-medborgarskap för miljoner till kriminella

En läcka visar att Cypern sålt EU-medborgarskap till ryska oligarker, kinesiska affärsmän och kriminella. – Det luktar korruption lång väg, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).

Framgår av ett avslöjande på söndagen som tv-bolaget Al Jazira gjort i samarbete med Ekot och nättidningen Utrikesmagasinet. Enligt det har EU-landet Cypern sålt så kallade guldpass till till ryska oligarker, kinesiska affärsmän och andra personer som är dömda eller misstänkta för exempelvis korruption och penningtvätt. Ett pass i ett medlemsland innebär att man får EU-medborgarskap och därmed tillträde till övriga EU-länder.

Passen ska ha sålts för motsvarande 20 miljoner kronor vardera mellan 2017 och 2019 till runt 2 500 personer som beskrivs som högriskpersoner. Bland dem finns bland annat personer med starka kopplingar till den ryska makteliten, en afghansk general, en medlem i bin Laden-familjen och en sydamerikansk svindlarbankir. Minst 35 personer av dessa är antingen redan är dömda, utreds för brott i sina hemländer eller är föremål för internationella sanktioner, uppger Ekot. 

Sveriges justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) är kritisk till den cypriotiska passförsäljningen.

– Jag får nog säga att jag tycker det är en helt bisarr verksamhet som vissa medlemsländer ägnar sig åt och att det luktar korruption lång väg, säger Morgan Johansson till Ekot

Cyperns inrikesminister Nicos Nouris menar att upplägget inte är olagligt.

"Samtliga pass har utfärdats i enlighet med de regler som gällde vid den tidpunkten. Så sent som i juli i år har vi också stramat upp reglerna kring passförsäljningen. Förfarandet strider inte mot vare sig cypriotiska eller europeiska regler", skriver Nicos Nouris i en kommentar.

Irriterat EU-kommissionen

Cypern är inte det enda EU-landet som sålt pass. I januari förra året kritiserade EU-kommissionen Cypern, Bulgarien och Malta för att de sålt gyllene pass. 

– När ett land säljer ett medborgarskap, säljer det ett EU-medborgarskap. I praktiken säljer landet något det inte äger. Därför är vi övertygade om att övriga medlemsländer har något att säga till om, sade dåvarande justitiekommissionär Věra Jourová.

EU-kommisionen uppmanade då länderna att införa listor över beviljade och avslagna ansökningar av sådana pass. Även nationaliteten på dem som söker bör registreras och kontrolleras i EU:s persondatabaser.