Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Phil Hogan i samtal med EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Arkivbild.

Tung EU-kommissionär bröt mot coronaregler – tvingas avgå

BRYSSEL 27 augusti 2020

Den irländske handelskommissionären Phil Hogan har lämnat in sin avskedsansökan efter att ha brutit mot landets coronarestriktioner.

Det blev allt tydligare att kontroversen kring min senaste resa till Irland blev en distraktion för mitt arbete som EU-kommissionär och skulle ha underminerat mitt arbete under de kommande, viktiga månaderna”, skrev på onsdagskvällen den irländske EU-kommissionären Phil Hogan i sitt avskedsbrev till kommissionsordförande Ursula von der Leyen.

Hogan var ansvarig för EU:s handelsfrågor, en av de tyngsta uppdragen i kommissionen.

Upprinnelsen är en middag på en golfklubb på Irland i förra veckan där Hogan deltog tillsammans med ett 80-tal andra personer – i strid med landets coronarestriktioner. Reglerna säger även att man ska begränsa sina resor på Irland under en tvåveckorsperiod efter hemkomst från länder med höga coronasmittotal. Hogan hade låtit testa sig för corona och fått negativt svar vilket han trodde innebar att ha kunde resa obegränsat inom landet, något som inte är fallet.

I helgen uppmanade Irlands premiärminister Micheál Martin och hans vice Leo Varadkart Hogan att överväga lämna sitt uppdrag som EU-kommissionär. En minister som deltog vid middagen har sedan tidigare avgått.

Det spekuleras redan i vem som ska efterträda Hogan som Irlands EU-kommissionär. Namn som nämns är EU-parlamentarikern Mairéad McGuinness, utrikesminister Simon Coveney, EU:s tidigare USA-ambassadör David O’Sullivan och tidigare generalsekreteraren för EU-kommissionen Catherine Day. Det är inte säkert att efterträdaren får behålla den tunga handelsportföljen. Kommissionsordförande von der Leyen kan stuva om uppdragen bland sina kommissionärer.

Ursula von der Leyen uppmanar Irland att nominera två kandidater till uppdraget. En man och en kvinna. Under tiden som en ny irländsk kandidat vaskas fram tar verkställande vice kommissionsordförande Valdis Dombrovskis tillfälligt över handelsfrågor.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret