Lättast få ledigt i Sverige

I Sverige är det lättast i EU att få några timmars ledighet från jobbet på kort varsel.

För 84 procent av svenskarna är det mycket lätt eller ganska lätt att på kort varsel få några timmars ledigt från jobbet. Det kan jämföras med ett EU-genomsnitt på 67 procent. Svårast att få ledigt från jobbet är det i Bulgarien. Det visar en undersökning från Eurostat på tisdagen.

Att det är lätt att få lite ledigt från jobbet i Sverige hänger också ihop med att relativ många på egen hand eller inom vissa gränser kan bestämma över sin arbetsdag, 65 procent av de anställda mot EU-genomsnittet 39 procent. 

Men det finns även en annan sida av den mer eller mindre självreglerade arbetstiden. Det är vanligare i Sverige att en anställda blir uppringd i arbetsfrågor under sin ledighet. 62 procent av anställda i Sverige blev under en tvåmånaders period kontaktade på sin fritid någon gång eller flera gånger. Det kan jämföras med EU-snittet 41 procent.