Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
En belgisk fiskebåt i Oostendes hamn. Arkivbild.

Belgien åberopar trehundraårigt löfte om evig fiskerätt

BRYSSEL 9 oktober 2020

Belgien hänvisar till en urkund från 1666 för att få fortsätta fiska i brittiska vatten om förhandlingarna med EU bryter samman.

Förhandlingarna mellan EU och Storbritannien om den framtida relationen har visat på få framsteg. En av knäckfrågorna är fiske där britterna kraftigt vill begränsa för fiskare från EU-länderna att dra sina nät i brittiska vatten efter årsskiftet.

Om förhandlingarna bryter samman riskerar EU-fiskare att stängas ute. I Belgien, ett av de länder som skulle beröras av en sådan utveckling, tar man nu till ovanliga åtgärder.

Landets EU-ambassadör hänvisade på ett möte med kollegor från övriga medlemsländer till ett avtal från 1666 då den dåvarande engelske kungen Karl II utfärdade en urkund om att 50 fiskare från belgiska staden Brygge för all framtid ska få fiska i brittiska vatten. Det bekräftas av den flamländska fiskeministern Hilde Crevits i en intervju med Radio 1:s De Wereld Vandaag. Brittiska fiskevatten är viktiga för fiskare från Flandern i norra Belgien, hälften av deras fångst kommer i dag därifrån.

– Vi sökte efter gamla texter som ännu skulle kunna finnas och så dök privilegiet från 1666 upp. Vi har en flotta på 67 fartyg så detta privilegium skulle kunna bjuda många av våra fiskare lindring, sade Crevits.

Hon menar att britterna lägger stor vikt vid ”den historiska kontexten” och hänvisar till att en brittisk advokat 1851 kommit fram till att avtalet gällde.

– Om något 1666 fortfarande var i kraft 1851, varför skulle det inte gälla 2020, frågade sig den flamländska fiskeministern.

Nästa vecka kan bli avgörande för förhandlingarna om den framtida relationen mellan EU och Storbritannien.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret