Annons

Kartan visar inreserestriktioner i EU- och Schengenländerna. En karta med smittospridningen på regionalnivå ska även publiceras. Se färgernas betydelse i faktabox nedan.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-länderna enas om coronakriterier för resor

Nya gemensamma kriterier för hur regioner klassas utifrån coronasmittspridning ska göra det lättare för invånare att förstå vad som gäller för resa i EU.

Medlemsländernas EU-ministrar enades på tisdagen om gemensamma kriterier för var och när man kan resa i unionen utifrån gällande coronasmittspridning efter ett förslag från kommissionen tidigare i höst.

– Vi är glada över att de kommit överens om att skapa mer ordning i en situation som just nu är förvirrande, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i ett uttalande.

Man inför bland annat ett system med färgkoder för att signalera läget för smittspridningen och kraven, som ett covidtest eller karantän, för att resa in och ut ur sådana regioner. Reserekommendationer och annan information om bland annat vad som håller håller öppet eller är tillfälligt stängt samlas på en ny sajt.

För närvarande är det bara Ungern som färgas röd eftersom de har stängt sin gräns för EU-medborgare i allmänhet och endast tillåter inresa från tre grannländer på vissa villkor, se faktabox och karta.