Annons

I Frankrike beräknas löneskillnaden mellan män och kvinnor ha försvunnit först om över tusen år. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Europafacket: Lönegapet i EU överbryggat 2104

Om minskningen i löneskillnaden mellan kvinnor och män fortsätter i samma takt som nu kommer lönegapet i EU att ha överbryggats först nästa århundrade. Medan fransmännen beräknas få vänta i mer än 1 000 år på att lönegapet ska slutas behöver svenskarna bara vänta i trettio år. Det visar beräkningar från Europafacket.​

Europafacket, som företräder fackliga organisationer på EU-nivå, har jämfört de genomsnittliga löneskillnaderna mellan män och kvinnor i EU 2010 och 2018. Om utvecklingen fortsätter i den takten kommer män och kvinnor att tjäna lika mycket år 2104.

Annons

Men skillnaderna mellan medlemsländerna är stora. I länder som Irland, Polen och Bulgarien kommer aldrig kvinnor ikapp männen om utvecklingen fortsätter som den gjort under de senaste tio åren. I Frankrike kommer det, enligt Europafacket, ta över tusen år.

Lönegapet kommer snabbast att överbryggas i Rumänien (2022) och Luxemburg (2027). I Sverige beräknas det ske 2050.