Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Ryske revisorn och visselblåsaren Sergej Magnitskij. Arkivbild.

Kommissionen föreslår europeisk Magnitskij-lag

BRYSSEL 20 oktober 2020

EU-kommissionen vill se en europeisk Magnitskij-lag för att lättare kunna straffa personer utanför EU som bryter mot mänskliga rättigheter.

Från flera håll, inte minst EU-parlamentet, har det under en längre tid väckts krav på att EU ska införa en så kallad Magnitskijlag uppkallad efter den ryske visselblåsaren Sergej Magnitskij som dog efter en sannolik misshandel i ett ryskt fängelse 2009 efter att ha avslöjat omfattande korruption. Syftet med lagen är att lättare kunna införa sanktioner mot personer som bryter mot mänskliga rättigheter runt om i världen.

Sent på måndagseftermiddagen lade kommissionen fram sitt förslag på en sådan lag.

– Vi ser att mänskliga rättigheter i allt större grad utmanas globalt. När den nya globala EU-ordningen för sanktioner av brott mot de mänskliga rättigheterna träder i kraft får EU mer flexibilitet att ställa de ansvariga till svars för allvarliga kränkningar av och brott mot de mänskliga rättigheterna i hela världen, oavsett var de begås och vem som är ansvarig, sade EU-kommissionär Maroš Šefčovič vid en presskonferens.

Sanktioner skulle innebära reseförbud och frysta tillgångar. I dag kan EU bara införa sanktioner mot exempelvis vissa länder, konflikter eller för användning av kemiska vapen.

Sedan tidigare har bland annat USA, Storbritannien, Estland och Litauen liknande Magnitskijlagar.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret