Ryske revisorn och visselblåsaren Sergej Magnitskij. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Kommissionen föreslår europeisk Magnitskij-lag

EU-kommissionen vill se en europeisk Magnitskij-lag för att lättare kunna straffa personer utanför EU som bryter mot mänskliga rättigheter.

Från flera håll, inte minst EU-parlamentet, har det under en längre tid väckts krav på att EU ska införa en så kallad Magnitskijlag uppkallad efter den ryske visselblåsaren Sergej Magnitskij som dog efter en sannolik misshandel i ett ryskt fängelse 2009 efter att ha avslöjat omfattande korruption. Syftet med lagen är att lättare kunna införa sanktioner mot personer som bryter mot mänskliga rättigheter runt om i världen.

Sent på måndagseftermiddagen lade kommissionen fram sitt förslag på en sådan lag.

– Vi ser att mänskliga rättigheter i allt större grad utmanas globalt. När den nya globala EU-ordningen för sanktioner av brott mot de mänskliga rättigheterna träder i kraft får EU mer flexibilitet att ställa de ansvariga till svars för allvarliga kränkningar av och brott mot de mänskliga rättigheterna i hela världen, oavsett var de begås och vem som är ansvarig, sade EU-kommissionär Maroš Šefčovič vid en presskonferens.

Sanktioner skulle innebära reseförbud och frysta tillgångar. I dag kan EU bara införa sanktioner mot exempelvis vissa länder, konflikter eller för användning av kemiska vapen.

Sedan tidigare har bland annat USA, Storbritannien, Estland och Litauen liknande Magnitskijlagar.