Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Rättsliga EU-åtgärder mot Malta och Cypern

20 oktober 2020

EU-kommissionen inleder rättsliga förfaranden mot de två medlemsländerna för försäljning av pass till rika utlänningar som därmed får fri tillgång till unionen.

Cypern och Malta har länge kritiserats för att de säljer så kallade guldpass till rika investerare som därmed får fritt tillträde till övriga EU-länder. Det har tidigare avslöjats att Cypern sålt guldpass till ryska oligarker, kinesiska affärsmän och andra personer som är dömda eller misstänkta för exempelvis korruption och penningtvätt.

I dag tisdag meddelade EU-komissionen att man inleder så kallade överträdelseförfaranden mot de två länderna. Kommissionen anser att försäljningen av guldpassen inte är förenlig med principen om lojalt samarbete i EU-fördraget och att den underminerar själva grunden för EU-medborgarskapet.

Maltas och Cyperns regeringar har nu två månader på sig att besvara kommissionens anklagelser.

Cypern har tidigare meddelat att man avser sluta sälja guldpass. 

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret