Hoppa till artikelns andra spalt.

Rättsliga EU-åtgärder mot Malta och Cypern

EU-kommissionen inleder rättsliga förfaranden mot de två medlemsländerna för försäljning av pass till rika utlänningar som därmed får fri tillgång till unionen.

Cypern och Malta har länge kritiserats för att de säljer så kallade guldpass till rika investerare som därmed får fritt tillträde till övriga EU-länder. Det har tidigare avslöjats att Cypern sålt guldpass till ryska oligarker, kinesiska affärsmän och andra personer som är dömda eller misstänkta för exempelvis korruption och penningtvätt.

I dag tisdag meddelade EU-komissionen att man inleder så kallade överträdelseförfaranden mot de två länderna. Kommissionen anser att försäljningen av guldpassen inte är förenlig med principen om lojalt samarbete i EU-fördraget och att den underminerar själva grunden för EU-medborgarskapet.

Maltas och Cyperns regeringar har nu två månader på sig att besvara kommissionens anklagelser.

Cypern har tidigare meddelat att man avser sluta sälja guldpass.