Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

EU vill ha starkare roll vid pandemier

12 november 2020

I framtiden ska EU kunna utlysa ett hälsonödläge för hela unionen. Det är ett av förslagen i en ny hälsounion som EU-kommissionen presenterar.

EU-kommissionen vill att EU ges en förstärkt roll vid framtida större hälsokriser och pandemier.

– Covid-19-pandemin har visat på behovet av mer samordning inom EU, mer resilienta hälso- och sjukvårdssystem och bättre beredskap för framtida kriser, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i ett uttalande på onsdagen.

Förslaget vill ge ett tydligare mandat till EU-kommissionen och EU:s olika specialbyråer som den svenskbaserade europeiska smittskyddsbyrån i Solna, ECDC. EU har idag bara begränsade befogenheter på hälsoområdet vilket sköts av medlemsländerna själva. 

Kommissionen vill därför begränsa de nya befogenheterna till allvarliga gränsöverskridande hot mot människors hälsa. Bland annat vill man skapa en bättre beredskap och samordning inför framtida hälsokriser och pandemier men även kunna utlysa ett EU-omfattande hälsonödläge. Ett hälsonödläge skulle vara startskottet för att omedelbart samordna och ordna det som behövs för att lösa krisen.

Närmast lägs förslaget upp på EU:s stora förhandlingsbord där lagstiftarna Europaparlamentet och ministerrådet slutligen ska säga sitt.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret