Hoppa till artikelns andra spalt.

Rekordstor återhämtning i EU – beskedligare i Sverige

EU-länderna slog rekord i ekonomisk återhämtning medan tillväxten i Sverige tillhörde de svagaste under tredje kvartalet.

EU-ländernas ekonomier växte med 11,6 procent under årets tredje kvartal jämfört med föregående kvartal, visar uppdaterade uppgifter från Eurostat. Det är den överlägset högsta noteringen sedan mätningarna började 1995.

Den rekordstora återhämtningen skedde dock i förhållande till det andra kvartalet i år som såg det största ekonomiska fallet på -11,4 procent. Generellt såg länderna med en större ekonomisk tillbakagång under andra kvartalet också en större ekonomisk återhämtning under tredje kvartalet.

I Sverige var tillväxten under tredje kvartalet måttligare på 4,3 procent – en siffra som bara var lägre i två EU-länder bland dem som det i dagsläget finns uppgifter för. Sverige såg å andra sidan ett mindre BNP-fall än de flesta andra medlemsländerunder andra kvartalet i år.

Jämfört med samma period för ett år sedan har det ekonomiska fallet i Sverige dock varit mindre än EU-snittet.