Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Innan coronapandemin debatterade Europaparlamentarikerna regelbundet i både i utskott och i plenum, se bilden från pelummöte ovan. Nu kopplar ledamöterna upp sig digital hemifrån för att debatterna. Det fungerar på utskottsmöten men för de stora mötena i plenum kräver parlamentet särskilda tekniska arrangemang som finns uppställda på Europaparlamentets nationella kontor . I praktiken blir det svårare att delta för de som bor långt från huvudstäderna. Arkivbild.

Svårt för EU-politiker att delta i debatten

STOCKHOLM 11 november 2020

Kritiken bland ledamöterna växer mot att Europaparlamentet begränsar möjligheten för de folkvalda att tala via sina datorer. Ledamöterna får tala digital hemifrån vid parlamentets utskottsmöten men inte när hela parlamentet samlas.

De parlamentariker som vill debattera i parlamentets plenum och inte befinner sig på plats i Europaparlaments Brysselbyggnad får inte koppla upp sig hemifrån utan hänvisas till särskilda talrum som parlamentets lokalkontor har satt upp i medlemsländernas huvudstäder.

Under pandemin förväntas alla som kan att jobba hemifrån och minimera resandet. Men ska de folkvalda i Europaparlamentet följa det rådet kan de inte delta i debatten. 

– Jag kommer inte att kunna ta mig till en talarstol och det är djupt allvarligt. Vi förväntar oss att talmannen löser denna situation så att vi fullt ut kan ta ansvar för det uppdrag vi har fått av våra väljare, säger Heléne Fritzon (S) boende i Kristianstad på onsdagen. 

Även kristdemokraten David Lega boende i Göteborg är kritisk.

– Det är olyckligt. Det fungerar ju bevisligen på utskottsnivå. Vi behöver en bättre strategi för hur vi bättre kan arbeta hemifrån de kommande månaderna, då smittspridningen ser ut att hålla i sig, säger David Lega i ett uttalande till Europaportalen.

Malin Björk (V) boende i Bryssel menar att den demokratiska processen vingklipps av att jobba på skärmar in stället för att förhandla i rum. Men även av det faktum att tolkningen mellan EU:s 21 officiella språk inte längre erbjuds under utskotts- och gruppmöten menar Björk är ett rejält problem. 

– Det är konstigt att [Europaparlamentet] sex månader senare inte ha kunnat fixa det här. Det handlar om tolkarnas arbetsmiljö att de inte längre kan sitta tre tolkar i ett bås och då fungerar inte tolkningen längre, säger Malin Björk och tillägger att även tolkarna borde kunna jobba på distans.

Mer fakta

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
annons
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Mer fakta

Annonser
annons
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret