Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Arkivbild.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Uppgifter: Ungern hotar veto mot EU-budgeten

Ungerns premiärminister Viktor Orbán hotar att blockera EU:s flerårsbudget. Detta efter en överenskommelse om ett nytt regelverk för att stoppa EU-pengar till länder som bryter mot grundläggande demokratiska principer.

I förra veckan nådde företrädare för EU-parlamentet och medlemsländerna en preliminär uppgörelse som ska göra det möjligt att dra in EU-stöd till medlemsländer som inte följer grundläggande demokratiska regler som rättsstatens principer.

Viktor Orbán, premiärminister i Ungern som sedan ett årtionde kritiseras för att underminera sådana principer, hotar nu att lägga in sitt veto mot EU-budgeten för åren 2021-2027 och coronafonden på sammanlagt 1,8 biljoner euro som ska hjälpa medlemsländerna ur krisen. Det rapporterar tyska Der Spiegel med hänvisning till nyhetsbyrån AFP och den ungerska nyhetssajten Mandiner

Enligt dem har Orbán skrivit ett brev till bland annat EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, Europeiska rådets ordförande Charles Michel och den tyska förbundskanslern Angela Merkel där han hotar att blockera uppgörelsen.

”Även om Ungern känner sig förpliktat till samarbete kan det i ljuset av utvecklingen inte leverera den enhällighet som krävs för det i juli beslutade paketet”, heter det i brevet med hänvisning till överenskommelsen om EU:s flerårsbudget och coronafond som nåddes av medlemsländernas stats- och regeringschefer vid ett fyradagarstoppmöte i somras.

Orbán kritiserar i brevet förra veckans preliminära uppgörelse om de mekanismen för villkorat EU-stöd för att innehålla ”rättsligt vaga definitioner” vilket skulle kunna skapa ”tillfällen för politiskt missbruk” och därmed bryta mot ”kravet på rättsstatlighet”.

En talesperson för EU-kommissionen bekräftade på måndagen att von der Leyen fått brevet och att man nu analyserar det.

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki sade i fredags att landet kommer att rösta nej till mekanismen. Den polska regeringen har, likt den ungerska, kritiserats för att underminera rättsstatens principer som är en grundläggande beståndsdel i EU-medlemskapet.

När det gäller godkännande av själva mekanismen för att villkora EU-stöd räcker det med så kallad kvalificerad majoritet bland medlemsländerna. Därför kan Polen och Ungern ensamma inte stoppa förslaget. Men hela paketet med EU:s flerårsbudget och coronafonden, där mekanismen ingår, måste få alla medlemsländers uttryckliga godkännande.