Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Från nattens förhandlingar på EU-toppmötet. I mitten med glasögon Europeiska rådets ordförande Charles Michel omringad av ledarna från Tyskland, Frankrike, Slovenien, Ungern och Polen.

Enighet om klimatmål i EU

BRYSSEL 11 december 2020

Efter nattmangling och polskt motstånd har EU-ledarna enats om att minska klimatutsläppen med minst 55 procent till 2030.

Förhandlingarna mellan medlemsländernas stats- och regeringschefer på EU-toppmötet i Bryssel pågick hela natten. Anledningen var att Polen krävde mer pengar ur EU:s handel med utsläppsrätter för att gå med på att öka målet om minskade klimatutsläpp från dagens 40 till minst 55 procent till år 2030 i jämförelse med utsläppen 1990.

– Det var viktigt att vi kunde enas om ett skarpare mål. Men den här klimatomställningen stärker vi också EU:s konkurrenskraft – fler jobb i Sverige, fler jobb i EU, sade statsminister Stefan Löfven (S) på fredagen efter EU-toppmötets slut.

Löfven hade dock velat se ett högre mål än det som EU-ledarna kunde enas kring

Enligt Europeiska rådets ordförande Charles Michel var det inte lätt att få med Polen på båten.

– En stor del av natten ägnades åt skapa enighet bland de 27 medlemsländerna, sade Michel.

Förhandlingar väntar med EU-parlamentet

EU-parlamentet har sedan tidigare ställt sig bakom att målet till 2030 ska vara en minskning med 60 procent. Nu väntar förhandingar mellan parlamentet och ministerrådet.

Europaparlamentets huvudförhandlare för EU:s klimatlag, socialdemokraten Jytte Guteland, menar att toppmötetsbeslutet inte är tillräckligt för att nå Parismålen. 

– Det är viktigt att inte lura sig att ett nettomål på 55 procent är tillräckligt för klimatet. Jag har ett starkt mandat från de folkvalda representanterna i Parlamentet att driva på för mer klimatambition, säger Jytte Guteland i ett uttalande.

 

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons från EU-kommissionen
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons från EU-kommissionen
annons
Fackliga Brysselkontoret