Annons

Från nattens förhandlingar på EU-toppmötet. I mitten med glasögon Europeiska rådets ordförande Charles Michel omringad av ledarna från Tyskland, Frankrike, Slovenien, Ungern och Polen.

Bild: EU

Hoppa till artikelns andra spalt.

Enighet om klimatmål i EU

Efter nattmangling och polskt motstånd har EU-ledarna enats om att minska klimatutsläppen med minst 55 procent till 2030.

Förhandlingarna mellan medlemsländernas stats- och regeringschefer på EU-toppmötet i Bryssel pågick hela natten. Anledningen var att Polen krävde mer pengar ur EU:s handel med utsläppsrätter för att gå med på att öka målet om minskade klimatutsläpp från dagens 40 till minst 55 procent till år 2030 i jämförelse med utsläppen 1990.

– Det var viktigt att vi kunde enas om ett skarpare mål. Men den här klimatomställningen stärker vi också EU:s konkurrenskraft – fler jobb i Sverige, fler jobb i EU, sade statsminister Stefan Löfven (S) på fredagen efter EU-toppmötets slut.

Löfven hade dock velat se ett högre mål än det som EU-ledarna kunde enas kring

Enligt Europeiska rådets ordförande Charles Michel var det inte lätt att få med Polen på båten.

Annons

– En stor del av natten ägnades åt skapa enighet bland de 27 medlemsländerna, sade Michel.

Förhandlingar väntar med EU-parlamentet

EU-parlamentet har sedan tidigare ställt sig bakom att målet till 2030 ska vara en minskning med 60 procent. Nu väntar förhandingar mellan parlamentet och ministerrådet.

Europaparlamentets huvudförhandlare för EU:s klimatlag, socialdemokraten Jytte Guteland, menar att toppmötetsbeslutet inte är tillräckligt för att nå Parismålen. 

– Det är viktigt att inte lura sig att ett nettomål på 55 procent är tillräckligt för klimatet. Jag har ett starkt mandat från de folkvalda representanterna i Parlamentet att driva på för mer klimatambition, säger Jytte Guteland i ett uttalande.