Annons

Polens vice premiärminister Jarosław Gowin och premiärminister Mateusz Morawiecki. Arkivbild.

Hoppa till artikelns andra spalt.

Polsk oenighet om EU-veto

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki står inte bakom sin vice premiärministers uttalande om en kompromiss kring det polsk-ungerska budgetvetot.

– Vi säger klart och tydligt att vi inte kan acceptera budgeten för de kommande sju åren samtidigt som förordningen antas, sade Polens premiärminister Mateusz Morawiecki från nationalkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa i förra veckan, enligt Reuters/TVN24.

Uttalandet kommer efter att landets vice premiärminister Jarosław Gowin tidigare i veckan sagt sig vara öppen för en kompromiss med EU om det ungersk-polska vetot mot unionens flerårsbudget för 2021-2027 och coronafonden på sammanlagt 1,8 biljoner kronor.

Gowin, från konservativa koalitionspartiet PJG, sade då att en bindande förklaring som tydliggjorde att den mekanism som ska försäkra att EU-pengar inte går till odemokratiska medlemsländer inte är riktad mot Ungern eller Polen skulle utgöra kunna en kompromisslösning. 

Premiärminister Morawiecki pekade på att förordningen för mekanismen måste ändras för att landet ska dra tillbaka sitt veto.