Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Europaparlamentariker Pär Holmgren (MP).

Debatt: Debatt: Miljöpartiets viktigaste EU-frågor

Pär Holmgren (MP) 27 januari 2021 | Sju prioriterade EU-frågor

Vi går in i det nya året tätt följda av två avgörande kriser. Jag syftar givetvis på pandemin och klimatkrisen. Sällan har behovet av en grön återhämtning och solidarisk politik i Europa varit så stort. Nu har vi chansen att göra rätt, skriver Europaparlamentariker Pär Holmgren (MP), vars parti prioriterar sju EU-frågor, se listan.

Under hösten levererade inte EU-parlamentet tillräckligt ambitiösa förslag när det gällde jordbruksreformen och klimatlagen. Det gjorde mig besviken. Mina svenska kollegor från andra partigrupper har firat dessa beslut som framgångar, men för mig är det att blunda för verkligheten. Vi måste sätta betydligt högre mål och öppna för radikala reformer om vi ska ha en chans att nå klimatmålen i Parisavtalet. 

Följ vetenskapens klimatlinje

En EU-politik i linje med vad vetenskapen kräver för klimatet och den biologiska mångfalden  genomsyrar arbetet med EU:s miljöhandlingsprogram, som jag leder för jordbruksutskottets räkning. Jag kommer också fortsätta att driva på för en europeisk koldioxidbudget. De utsläpp vi har kvar att förbruka inom ramen för de planetära gränserna måste fördelas rättvist mellan medlemsländerna. I omställningen från det fossila är min partikollega Jakop Dalundes arbete för att stärka EU:s system för utsläppshandel också centralt. Det måste bli ännu dyrare för företag att släppa ut koldioxid och mer lockande att ställa om till hållbara alternativ. 

Djuren ska inte behöva ta smällen   

Pandemin har lärt oss att intensiv och storskalig djurhållning inte bara är moraliskt oförsvarbart, det hotar också folkhälsan med risk för virusutbrott. En viktig aspekt av förbättrad djurhållning inom EU är den granskning som jag jobbar med just nu i undersökningskommitéen för djurtransporter. Djurens lidande på Europas vägar måste stoppas.  

Ett hållbart och rättvist samhälle utan diskriminering och ojämlikhet 

De stora investeringarna som görs nu måste säkerställa en grön återhämtning som bidrar till att jämna ut, inte förstärka, de socioekonomiska klyftorna. Min partikollega Alice Bah Kuhnke är drivande i det här arbetet. Rasism och andra typer av diskriminering hör inte hemma i framtidens Europa. Under våren kommer vi gröna i Europaparlamentet, med ledning av Alice, att öka pressen på EU:s medlemsländer för att sluta blockera antidiskrimineringsdirektivet.   

För att klara framtidens utmaningar måste vi bygga ett hållbart, rättvist och motståndskraftigt samhälle efter coronakrisen. Jag kommer att lägga all min kraft på att EU ska agera solidariskt och öka takten i den gröna omställningen framöver.  

 

Pär Holmgren (MP)
Europaparlamentariker 

Mer fakta

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Mer fakta

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret