Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Arkivbild.

EU till Ungern: Reformera eller bli utan coronapengar

BRYSSEL 9 februari 2021

EU-kommissionen kräver att Ungern ska reformera sina lagar om offentlig upphandling för att landet ska kunna få ta del av unionens coronafondspengar.

I slutet av januari skickade EU-kommissionen ett brev till den ungerska regeringen med krav på striktare lagar för offentlig upphandling, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Detta som förutsättning för att landet ska kunna få del av de pengar som finns i den nyligen överenskomna coronafonden. 

”Konkurrensen inom offenligt upphandling är bristande i praktiken”, heter det i brevet som pekar på ”systematiska oegentligheter” i systemet.

Kommissionen hänvisar till en rapport från EU:s bedrägerigranskare Olaf som funnit att Ungern har överlägset mest identifierat fusk med EU-pengar. Mellan 2014 och 2018 rekommenderade Olaf att närmare fyra procent av strukturfonds- och jordbruksstödet till Ungern bör återbetalas eftersom det förekommit fiffel. Motsvarande andel för hela EU var 0,45 procent.

Enligt Transparency International är Ungern tillsammans med Bulgarien och Rumänien det mest korrupta landet i EU.

Ungern beräknas kunna få närmare 6,3 miljarder euro från coronafonden. Enligt Reuters arbetar den ungerska regeringen på ett svar på kommissionens begäran.

Sista april ska alla EU-länder lämna in sina planer på hur de vill använda sina coronafondspengar. Därefter ska kommissionen bedöma planerna och ministerrådet antingen godkänna eller fälla dem.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret