Ett kontrollbord i tvstudio, ej i Polen.

Bild: EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

Rapport: Pressfriheten i Polen allt mer kringskuren

En internationell rapport konstaterar att den polska regeringen på olika sätt allt mer begränsar pressfriheten i landet. Samtidigt genomförde oberoende polska medier en 24-timmarsprotest mot en ny skatt som antas slå mot deras redan hårt ansträngda ekonomier.

En internationell pressfrihetsrapport från Media Freedom Rapid Response om utvecklingen i Polen släpptes på torsdagen. Efter att hört ett brett spektrum av journalister, politiker, akademiker och diplomater konstaterar rapporten att allt fler medier i Polen nu ligger under regeringens kontroll och att regeringsoberoende medier fått det allt svårare att verka i landet. 

Som en av flera metoder för att kontrollera medier använde regeringen i december för första gången ett halvstatligt företag för att köpa upp en av landets största publicister Polska Press och fick därmed kontroll över 20 av Polens regionala tidningar och 100 lokaltidningar. 

Annons

Andra metoder, enligt rapporten, går ut på att statliga institutioner och företag inte annonserar i oberoende medier eller gör dem till föremål för kostsamma och utdragna rättsprocesser. Pressfriheten i Polen står i dag vid en viktig skiljeväg konstaterar rapporten.

Dagen innan rapporten släpptes genomförde flera stora oberoende polska medier en protest med bland annat nedsläckta hemsidor mot en ny skatt som regeringen vill införa, rapporterar TT-AFP-Reuters.

Den nya skatten beskrivs av regeringen som en "solidaritetsersättning", i led med det EU-initiativ som riktas mot nätjättar som Facebook och Google, men i Polen väntas det drabba även andra, fristående mediebolags redan sargade annonsintäkter. Upp till 15 procent av dessa intäkter kan bli skattepliktiga, enligt en talesperson för regeringen.

Sedan den nationalkonservativa regeringen under Lag och rättvisa kom till makten 2015 har pressfriheten tydligt försämrats, enligt Reportrar utan gränsers årliga index.