Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Statsminister Stefan Löfven (S) talar i riksdagens EU-nämnd. Arkivbild.

Sverige avvisar strategisk autonomi för EU

STOCKHOLM 24 februari 2021

Veckans EU-toppmöte kommer att behandla vaccin- och försvarsfrågor.  – Nato är den verkliga säkerhetsgaranten för Europa och i det sammanhanget är det självklart med den transatlantiska länken, betonar Jessika Roswall (M) och får medhåll av statsminister Stefan Löfven (S).

Vaccinfrågor kommer att dominera EU-toppmötet under torsdagen där huvudfrågan blir vad som kan göras för att öka farten på vaccineringen inom EU. Här finns även frågor kring ökad vaccinproduktion i EU och införande av gemensamt vaccinintyg. 

Vid det förberedande EU-nämndsmötet i riksdagen på onsdagen lyfte statsminister Stefan Löfven (S) behovet att dra lärdomar från pandemin för att kunna möta framtida kriser och titta närmare på förslaget om en hälsounion mellan EU-länderna.

– I grunden betyder det att 27 länders hälso- och sjukvårdssystem ska bli bättre på att utbyta information, samordna insatser och stå bättre rustade för framtida hälsohot, sade Löfven.På fredagen kommer toppmötet gå över i en försvarspolitisk diskussion med Natochef Jens Stoltenberg om bland annat om cyber- och hybridhot.

Moderaten Jessika Roswall uttryckte skepsis till eventuell strävan efter att EU ska uppnå så kallad strategisk autonomi för att kunna spela en egen politisk roll i världspolitiken. Hon ansåg därför att förslaget till uttalande som EU:s stats- och regeringschefer ska anta vid veckans EU-toppmöte borde förtydligas.

– Nato är den verkliga säkerhetsgaranten för Europa och i det sammanhanget är det självklart med den transatlantiska länken. Jag tycker att uttalandet hade kunnat vara betydligt tydligare i den delen och uttrycka att det är främst genom ett starkt EU-partnerskap med USA och Nato som EU på allvar kan stärka sin säkerhet, sade Jessika Roswall.

Statsminister Stefan Löfven var inne på samma linje att avvisa idén om att EU skulle försöka uppnå en säkerhetsmässig och strategisk autonomi i världen. Något han menade också var tydligt i förslaget till uttalande genom hänvisningar till FN- och Natosamarbete.

– Det finns de som vill vara mer autonoma men det finns också många länder med oss likasinnade som tycker att här gäller att vara öppna. Autonomi är inget överordnat mål för EU utan vi ska ha samarbete med andra länder. Jag tycker att diskussionen till ganska stor del har förändrats med den nya amerikanska administrationen och vi vill naturligtvis ha en stark transatlantisk länk det är ingen tvekan om det, sade Stefan Löfven.

Mer fakta

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret