Annons

– SURE-initiativet har haft stor betydelse för människors möjligheter att behålla sina jobb och företagens förmåga att hålla sig flytande under krisen, säger EU-kommissionens verkställande vice ordförande Valdis Dombrovskis.

Bild: EU-kommissionen

Hoppa till artikelns andra spalt.

EU-lån sparade jobb och pengar

Fördelaktiga lån under coronakrisen har bidragit till att rädda flera miljoner arbetstillfällen i EU samtidigt som länderna tjänat miljarder på lägre räntekostnader. Det uppger EU-kommissionen i en rapport.

EU-kommissionen uppskattar att de EU-länder som sedan september tagit så kallade SURE-lån för att finansiera permitteringslöner under coronakrisen har kunnat stödja mellan 25-30 miljoner löntagare motsvarande en fjärdedel av ländernas arbetstillfällen. Även företag och egenföretagare har fått del av lånen. Det framgår i en rapport från EU-kommissionen på måndagen.  

– SURE-initiativet har haft stor betydelse för människors möjligheter att behålla sina jobb och företagens förmåga att hålla sig flytande under krisen, säger EU-kommissionens verkställande vice ordförande Valdis Dombrovskis i ett uttalande.

Som en direkt effekt av EU:s höga kreditvärdighet har medlemsländerna som tagit SURE-lånen tjänat närmare motsvarande 60 miljarder kronor i lägre räntor jämfört om de  skulle låna pengarna själva.

– EU-kommissionen har för första gången någonsin gett ut sociala obligationer på marknaderna, för att låna upp pengar som har bidragit till att rädda arbetstillfällen under krisen, säger EU:s budgetkommissionär Johannes Hahn i ett uttalande.

Sverige tackade nej
Statliga Svenska institutet för europapolitiska studier, Sieps, gjorde i februari en utvärdering av SURE-lånen och kom fram till att de även kunde vara ekonomiskt fördelaktiga för Sverige. Sverige vill däremot inte ta några SURE-lån eftersom man av politiska skäl är emot gemensam EU-upplåning konstaterades i Sieps-analysen.