Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionär för jämställdhet; Helena Dalli.

Så vill EU minska löneskillnaderna mellan män och kvinnor

STOCKHOLM 4 mars 2021

Med uttalad inspiration från bland annat svensk lagstiftning vill EU-kommissionen ge arbetstagare i EU verktyg för att lättare uptäcka om det finns ett obefogat lönegap mellan könen på arbetsplatsen. Ytterst ska arbetstagare få retroaktiv ersättning vid felaktig lönesättning.

– Många kvinnor kan arbeta hela sitt liv med lägre lön än sina manliga kollegor men de kan inte bevisa det. Bristen på öppenhet kring lönesättningen gör det svårt att upptäcka löneskillnader, sade EU-kommissionär Helena Dalli när hon på torsdagen presenterade förslaget i Bryssel. 

Förslaget, som närmast ska behandlas av Europaparlamentet och ministerrådet, består av två delar: öppenhet och information för arbetstagare kring lönesättning samt rättsliga konsekvenser för arbetsgivare som inte följer direktivet, se faktarutor.  

Förslaget innehåller åtgärder för ökad insyn i lönesättningen, såsom löneinformation för arbetssökande, rätt till information om lönenivåer för arbetstagare som utför samma arbete samt skyldigheter för stora företag att rapportera löneskillnader mellan könen. Förslaget stärker, enligt kommissionen, arbetstagarnas möjligheter att hävda sina rättigheter och underlättar möjligheten till rättslig prövning. Enligt uppgifter från Eurostat är lönegapet mellan män och kvinnor drygt 14 procent till kvinnornas nackdel.

Europaportalen har bett flera svenska EU-parlamentariker kommentera förslaget. 

Europaparlamentariker Heléne Fritzon (S):

– Lika lön för lika arbete är ett måste om vi ska få ett jämställt Europa. I Sverige har vi diskrimineringslagens krav på lönekartläggning för att minska löneskillnaderna, tyvärr har inte alla EU-länder en motsvarande lagstiftning. Med dagens förslag kommer det bli möjligt för arbetstagare att upptäcka lönediskriminering och kräva sina rättigheter. Vi kommer nu att behöva analysera förslaget som presenterats innan vi kan uttala oss mer om dess innehåll, säger Heléne Fritzon.

Europaparlamentariker Jessica Polfjärd (M):   

– Vi ser med oro på det här förslaget. Har vi tur blir det här i bästa fall ett slag i luften. I värsta får vi en rejäl kapning av den svenska arbetsmarknadsmodellen och kollektivavtalen. Särskilda problem ser vi med den omfattande byråkrati som nu föreslås åläggas företag, säger Jessica Polfjärd.

Mer fakta

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret