Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Den tidigare franske presidenten Nicolas Sarkozy. Arkivbild.

Sarkozy döms till fängelse

BRYSSEL 1 mars 2021

Den tidigare franske presidenten Nicolas Sarkozy får tre års fängelse för korruption.

Nicolas Sarkozy, Frankrikes president mellan 2007 och 2012, dömdes på måndagen till tre års fängelse, varav två villkorligt, för korruption, rapporterar Le Monde. Fallet gäller ett försök 2014 att muta en domare för att få ut hemligstämplad information rörande ett annat rättsfall. Domen kan överklagas.

Frankrike ligger på plats 11 över EU-länder med minst korruption enligt Transparency International. Sett över en tioårs period har graden av korruption i Frankrike legat på en jämn nivå med en viss ökning i närtid. Se korruptionslistan över EU-länderna.

Minst korrupta är de nordiska EU-länderna och mest korrupta är EU-länderna Ungern, Rumänien och Bulgarien.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret