Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Under sin medverkan i debatten visade den slovenske premiärministern Janez Janša ett bildspel med bilder på bland annat olika demonstrationer mot honom.

Drama i parlamentet: Sloveniens ledare fick inte visa film – lämnade EU-möte

BRYSSEL 29 mars 2021

Sloveniens premiärminister Janez Janša loggade hastigt ut från en utfrågning i EU-parlamentet om pressfriheten i landet när han inte fick visa en film. – Du är premiärminister i ett EU-land. Jag tror att du är helt kapabel att förklara för oss vilka bekymmer som finns i ditt land, sade mötesledaren Sophia in ’t Veld. Den 1 juli och sex månader framåt kommer Janez Janša och hans regering att leda ministerrådets arbete.

Övervakningsgruppen för rättsstatlighet och grundläggande rättigheter – en arbetsgrupp i EU-parlamentets Libe-utskott – höll i fredags en utfrågning med Sloveniens premiärminister Janez Janša med anledning av anklagelser om att denne urholkar grundläggande demokratiska spelregler. Premiärministern, en nära allierad med Ungerns Viktor Orbán, anklagas bland annat för att inskränka på pressfriheten i Slovenien.

När det var Janšas tur att ta till orda insisterade denne på att visa en kort film om olika attacker på journalister under tidigare premiärministrar och samtidigt går till motattack mot medningsmotståndare. Mötets ordförande, den nederländska liberalen Sophia in ’t Veld, avvisade dock kravet. Hon hänvisade till att man fått video först i början av mötet och att den inte skulle gå att tolkas till andra språk.

– Se på filmer är inget vi brukar göra. Jag kan försäkra dig att den kan ses vid ett senare tillfälle, sade in ’t Veld.

Då avbryter henne Janez Janša.

– Jag kan inte hålla med er om detta, sade Janša som tillade att han inte accepterade tekniska problem som ursäkt för att inte visa filmen.

– Detta hade arrangerats på förhand. Det verkar som att du inte vill visa filmen på grund av dess innehåll, sade den slovenske premiärministern som därmed ville avbryta mötet och hålla det vid ett senare tillfälle.

Mötesledaren in ’t Veld tillbakavisade detta och pekade på att Slovenien tar över som ordförandeland i EU:s ministerråd vid halvårsskiftet.

– Du är premiärminister i ett EU-land. Du ska leda [det roterande ordförandeskapet i] EU från första juli. Jag tror att du är helt kapabel att förklara för oss vilka bekymmer som finns i ditt land, hur du tar dig an dem, vilka bekymmer som är berättigade eller ej. Det är mötets syfte, sade Sophia in ’t Veld.

Hon försökte sedan få kontakt med den slovenske kulturministern Vasko Simoniti, som också skulle delta på länk, utan framgång. Premiärminister Janša fick därför åter ordet.

– Vi hör er inte. Ni har uppenbarligen vissa tekniska problem med mikrofonerna såväl som med att spela video, sade Janša som därmed helt sonika loggade ut från mötet.

”Maršal Twito”

Dispyten flyttade sig sedan ut på Twitter där den liberale gruppledare i EU-parlamentet, rumänen Dacian Cioloş, försvarade beslutet att inte visa filmen.

”Käre Janez Janša, [Libe-utskottet] är inte en filmfestival för obskyr propaganda. EU-parlamentarikerna ville ha svar på legitim oro för attacker på pressfriheten i Slovenien. Beklagligt nog beslutade du för att inte ge dem det”, twittrade Cioloş.

”Slovenien är Bryssel absolut inget skyldigt. Vi kämpade för vår frihet och demokrati för 30 år sedan [därför] ska inte överbetalda byråkrater som föddes in i rikedom predika för oss om frihet och demokrati. Vi kommer aldrig att låta oss censureras av självutnämnda ombudsmän”, svarade Janez Janša som på grund av sitt aggressiva twittrande och attacker på oliktänkande fått smeknamnet ”Maršal Twito” av meningsmotståndare. Namnet syftar på Jugoslaviens diktator Tito.

Anklagelser om attacker på pressfrihet

Flera föregående talare under debatten pekade på ökade hot mot pressfriheten i Slovenien sedan Janšas nationalkonservativa SDS kom till makten för ett år sedan.

– Inblandningen i pressfriheten som vi nyligen sett är bara toppen av isberget. Den bredare frågan är ökad politisk inblandning i yttrandefriheten i hela samhället, sade Nataša Pirc Musar, jurist med expertis på medierätt.

Barbara Štrukelj, chefredaktör på statliga nyhetsbyrån STA, pekade på att regeringen dragit in presstöd till dem, trots att det enligt lag inte får röras. Štrukelj pekad även på hot mot STA:s journalister när de skriver om regeringskritiska uttalanden.

Andra, som Borut Rončevič – ordförande för en expertkommitté för mediaprojekt vid slovenska kulturministeriet – menade att det inte finns några problem med pressfriheten i Slovenien.

Enligt den senaste pressfrihetsrankingen av Reportrar utan gränser 2020 låg Slovenien på plats 32 av 180 länder.

Forskare: Pressfriheten attackeras först

Enligt forskningsinstitutet V-Dem, som drivs av statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet, har pressfriheten varit det första som attackerats runt om i världen när länder går från att vara demokratier till att bli mer auktoritära.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret