Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i soffan till vänster. I var sin stol bredvid varandra: Europeiska rådets ordförande Charles Michel till vänster och Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan till höger.

Efter debaclet i Ankara - EU-politiker vill kalla in Michel och von der Leyen

STOCKHOLM 8 april 2021

Europaparlamentariker kräver att Ursula von der Leyen och Charles Michel kommer till parlamentet för förklara och debattera det faktum att Ursula von der Leyen fick sitta vid sidan om i en soffa i samband med mötet med den turkiske presidenten Erdoğan.

Den diplomatiska incidenten i Ankara i tisdags där president Recep Tayyip Erdoğan vid förhandlingarna bara ställt fram en stol till de två höga EU-företrädarna Ursula von der Leyen och Charles Michel kommer sannolikt upp i en särskild debatt i Europaparlamentet senare i april. Ett videoklipp från händelsen som visar en överraskad Ursula von der Leyen som inte fick sitta med bredvid presidenten utan hänvisades till en soffa vid sidan om har vållat upprördhet.

På torsdagen begärde de två största partigrupperna, socialdemokratiska S&D och kristdemokratiska EPP, att incidenten ska debatteras med Ursula von der Leyen och Charles Michel i Europaparlamentet.

I en tweet från S&D kräver de en debatt med Ursula von der Leyen och Charles Michel för att klargöra vad som hände och hur EU-institutioner ska respekteras. EPP skriver att de vill ha en debatt om vad de kallar för en symbol av splittring eftersom Ursula von der Leyen och Charles Michel “misslyckades med att stå tillsammans när det behövdes”. 

På sin facebooksida förklarar Charles Michel att “vi bestämde oss för att inte göra saken värre genom att skapa en scen. I början av mötet beslutade vi istället att fokusera på innehållet i de politiska diskussionerna”.

Svensk kritik mot Charles Michel

Centerpartiets Europaparlamentariker Abir Al-Sahlani är kritisk till Charles Michel som tog den enda stolen bredvid Erdoğan och kräver att Michel ska förklara sig och be om ursäkt . 

“Tyvärr verkar rådsordförande Charles Michels eget ego ha gått före vett och jämställdhet. Endera så gick han rakt i Erdoğans fälla, eller så är jämställdhet inte så mycket värt för honom. Oavsett så är det inte ett värdigt beteende av en person som ska representera EU och EU:s värderingar” skriver Abir Al-Sahlani i ett mejl till Europaportalen.

Socialdemokraten Evin Incir är också kritisk till Charles Michel som hon menar var undfallande mot Erdoğan.

"EU behöver stå samlat mot Erdoğans trakasserier både i och utanför Turkiet genom att stå upp för, särskilt i detta fall, kvinnors rättigheter. Michel hade möjligheten att sända en tydlig signal om att EU inte accepterar Turkiets tillbakadragande från Istanbulkonventionen och trakasserier mot kvinnor. Istället lät han Erdoğan diktera villkoren genom att behandla kommissionens första kvinnliga ordförande respektlöst. Detta är helt galet!", skriver Evin Incir i ett mejl.

Mer fakta

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret