Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Europeiska rådets ordförande Charles Michel, Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Observera att det bara finns två stolar bredvid varandra. EU-kommissionens ordförande fick sitta i en soffa på sidan.

Erdoğan förnedrar EU-ledare vid möte

BRYSSEL 7 april 2021

Att presidenten bara ställt fram en stol för de två EU-ledarna vid Ankaramötet vållar stor upprördhet, se videoklippet. "EU kan inte låta sig hunsas på det viset", menar David Lega (KD). Vid samma möte erbjöd EU Turkiet fördjupat samarbete inom ekonomi, migration och rörlighet.

Relationen mellan EU och Turkiet blev under en längre tid allt sämre. Turkiska borrningsfartyg i omtvistade farvatten, höjt tonläge gentemot Grekland och Cypern, fängslade av oppositionella och en allt mer autokratisk president Recep Tayyip Erdoğan är bakomliggande orsaker till detta. Men för några veckor sedan blev tonen från Ankara något försonligare. 

Mot bakgrund av detta träffade i går tisdag EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen och Europeiska rådets ordförande Charles Michel den turkiske presidenten.

Ett diplomatiskt stol-intermezzo
På plats i möteslokalen, precis innan det tre timmar långa mötet ska inledas, upptäcker de två EU-ledarna att det bara finns en stol framsatt bevid presidenten. Charles Michel stegar fram och lämnar Ursula von der Leyen att ta plats i en soffa på tydligt avstånd från presidenten. Videoklippet som visar det diplomatiska stol-intermezzot har redan setts av 1,5 miljon personer. Det kan jämföras med ett tidgare möte mellan EU och Turkiet där Ursula von der Leyens företrädare Jean-Claude Juncker satt med vid förhandlingsbordet. 

David Lega (KD), ledamot i Europaparlamentets utrikesutskott, reagerar på vad han anser vara en oacceptabel behandling av EU-företrädare.

"Behandlingen av Ursula von der Leyen är oacceptabel och ärligt talat pinsam". "EU kan inte låta sig hunsas på det viset", skriver Lega i ett mejl till Europaportalen.

EU:s budskap
Med sig hade EU-företrädarna ett budskap om en önskan om ökat samarbete så väl som kritik mot den demokratiska avvecklingen i Turkiet. 

– Turkiet visar intresse i att återknyta banden med EU på ett konstruktivt sätt. Vi har kommit till Turkiet för att ge vår relation en ny impuls, sade von der Leyen.

EU:s linje slogs fast av medlemsländernas stats- och regeringschefer vid EU-toppmötet i slutet av mars. Von der Leyen föreslog fördjupat samarbete på fyra områden: ekonomi – bland annat genom att modernisera EU:s tullunion där Turkiet ingår, hålla högnivådialoger om bland annat klimatförändringar, ökad rörlighet genom turkiskt deltagande i EU:s olika studentutbytes- och forskningsprogram och slutligen samarbete i frågan om migration.

– EU är redo att lägga fram ett konkret och positivt program på bordet. Det är upp till Turkiet att ta tillfället i akt, sade Charles Michel.

Kommissionen ska även ta fram ett förslag om nya EU-pengar som ska gå till de runt fyra miljoner flyktingar som i dag befinner sig i Turkiet i utbyte mot att de inte tar sig vidare till EU-länderna.

Kritik mot Erdoğan

Samarbetet villkoras dock med att Turkiet inte går emot EU:s intressen och fortsätter underminera de demokratiska grundpelarna i landet.

– Charles Michel och jag har tydligt betonat att respekten för grundläggande rättigheter och rättsstatlighet är avgörande för EU. Detta måste bli en nödvändig del av vårt partnerskap, sade von der Leyen som även kritiserade det turkiska beslutet att landet drar sig ur den så kallade Istanbulkonventionen om våld mot kvinnor.

– Detta handlar om att skydda barn och kvinnor och barn mot våld. Detta är helt klart fel signal just nu, sade Ursula von der Leyen.

Mer svenska reaktioner

De svenska ledamöterna i Europaparlamentets utrikesutskott är kritiska till den politiska utvecklingen i Turkiet.

Sverigedemokraten Charlie Weimers vill se en hårdare EU-linje mot Turkiet.

"Belönar man utpressning kommer andra anamma samma metoder. Att sluta betala tribut till extremistiska diktatorer och säkra Europas gräns är sunt förnuft”, skriver Weimers i ett mejl.  

Moderaten Arba Kokalari poängterar bland annat att Turkiet måste återansluta sig till Istanbulkonventionen.

“Turkiet har gått i en antidemokratisk riktning och samarbete kräver att Turkiet visar att man tar mänskliga rättigheter på allvar”, skriver Kokalari.

Socialdemokraten Evin Incir pekar på att dialog är alltid bra, men det kräver två parter som vill samarbeta.

"Gullandet med Turkiet och Erdoğan har hittills visat sig inte leda framåt.” “Nu gäller det att tydligt markera att utvecklingen i landet ej är acceptabel och att vi samtidigt stöttar demokratikämparna i landet”, skriver Incir till Europaportalen.

EU-ländernas stats- och regeringschefer ska återkomma till unionens relation till Turkiet vid EU-toppmötet i juni.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret