Annons

Hoppa till artikelns andra spalt.

Index: Något högre pressfrihet i Sverige

Sverige såg den största förbättringen i Europa på Reportrar utan gränsers årliga ranking av pressfriheten. Tyskland såg den största försämringen.

Varje år sammanställer organisationen Reportrar utan gränser en sammanställning över pressfriheten i världens länder. Årets ranking visar att pressfriheten i Sverige förbättrats med två poäng på den hundragradiga skalan och därmed klivit upp ett steg på världsrankning till plats tre efter Norge och Finland. Det är den största förbättringen i Europa under fjolåret.

Den svenska förbättringen sker efter en försämring i förra årets sammanställning. Reportrar utan gränser förklarar förbättringen även med det statliga stöd som utgått till krisande medier under coronapandemin.

Tyskland å andra sidan har sett den största försämringen av pressfrihet och får inte längre högsta betyget ”bra situation” vilket landet haft sedan åtminstone 2013.

”Att Tyskland glider ner i rankingen beror framför allt på att dussintals journalister under året attackerades av anhängare till extremist- och konspirationsteorigrupper. Detta skedde i samband med de protester som arrangerades i samband med att landet införde begränsningar på grund av pandemin”, heter det i rapporten.

Generellt målar Reportar utan gränser en dyster bild för pressfriheten i både världen och Europa.

”I Europa pågår en tydlig försämring med allt fler övergrepp. Antalet våldshandlingar riktade mot journalister mer än fördubblades inom den Europeiska unionen och på Balkan, jämfört med en ökning på 17 procent över hela världen”, skriver man.

Organisationen tar åter upp Ungern som ett exempel på förfallet för den fria pressen.

”Ungerns Viktor Orbán lyckades fullborda landets omställning till en alternativ europeisk modell som helt och hållet avskaffar pressfriheten. Ungerns oförskämda politiska beslut att strypa yttrande- och pressfriheten är en inspirationskälla för vissa andra EU-medlemmar”, skriver rapportförfattarna och pekar på Polen och Slovenien som länder som håller på att ta efter Ungern.

Helt nere på EU-botten återfinns som tidigare Bulgarien det enda EU-land där pressfriheten anses vara i en "svår situation".