Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionärer Margrethe Vestager och Thierry Breton.

Förslag: Bank-id för hela EU

BRYSSEL 4 juni 2021

EU-kommissionen lanserar ett europeiskt eID som ska kunna användas i alla medlemsländer.

EU-kommissionen presenterade på torsdagen ett förslag om att införa ett gemensamt europeiskt elektroniskt ID.

– [Det] erbjuder en ny möjlighet för människor att lagra och använda data för alla typer av tjänster, alltifrån incheckning på flygplatser till biluthyrning, sade EU:s inremarknadskommissionär Thierry Breton.

Det europeiska eID:s ska baseras på nationella motsvarigheter, i Sveriges fall Bank-id, men dessutom göra det möjligt att använda i andra EU-länder. Användningsområden kan vara att lagra körkortsuppgifter, utbildningsbevis, läkemedelsrecept, bankkonton, utföra e-betalningar och logga in på olika tjänster. 

Användarna ska själva kunna bestämma hur mycket av ens personliga information som ska visas. Så om man exempelvis måste styrka sin ålder för att komma in på krogen kan man välja att visa bara just sin ålder.

– Vi bestämmer själva hur mycket information vi vill förmedla om oss själva, till vem och för vilket syfte, sade digitaliseringskommissionär Margrethe Vestager.

Kommissionen hoppas att medlemsländerna och EU-parlamentet ska enas om dess slutliga utformning senast i september 2022 för att därefter kunna börja testköra appen.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret