Hoppa till artikelns andra spalt.

Sondering: Aldrig euron i Sverige

Över hälften av svenskarna tror inte att kronan någonsin kommer att bytas ut mot euron. Men i de flesta andra EU-länder utanför valutasamarbetet finns ett tydligt sug att gå med.

51 procent av de tillfrågade svenskarna räknar med att euron aldrig kommer att införas i Sverige, enligt en färsk opinionsundersökning som EU-kommissionen låtit genomföra i de sju EU-länder som ännu inte infört euron men som enligt fördraget så småningom måste göra det. Den siffran är den högsta i de sju länderna.

Samtidigt svarar 56 procent av svenskarna att de är emot att euron införs. Endast i Tjeckien är motståndet större. Jämfört med för ett år sedan, då samma frågor ställdes, har fler svenskar blivit positiva till att gå med i euron. (Artikeln fortsätter under grafiken.)

Annons

I övriga fem länder är en majoritet positiva till att gå med i valutasamarbetet. Det är förändring jämfört med fem år sedan då en sådan majoritet bara fanns i två av de sju länderna.

Även om det finns formella krav för EU-länderna, förutom Danmark, att förr eller senare ansluta sig till euron är det både i teorin och praktiken upp till medlemslandet själv att ta ett sådant beslut.