Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Brunkolsgruvan Turów ligger vid treriksgränsen mellan Polen, Tjeckien och Tyskland.

EU-böter för polsk vägran att stänga kolgruva

BRYSSEL 21 september 2021

På Tjeckiens begäran ger EU-domstolen Polen en halv miljon euro i böter om dagen för att landet inte stängt en miljöfarlig kolgruva. Regeringen i Warszawa vägrar dock göra detta.

I början av året stämde Tjeckien Polen vid EU-domstolen på grund av att den polska regeringen förlängt tillståndet för brunkolsgruvan Turów som ligger vid treriksgränsen mellan Polen, Tjeckien och Tyskland. Tjeckien menade att detta kommer att få en negativ inverkan på bland annat grundvattnet och luften i regionen.

EU-domstolen gick därefter i en interimsdom på Tjeckiens linje och ålade Polen att stoppa verksamheten tills en slutlig dom fälls. Detta har dock inte skett och Tjeckien bad då EU-domstolen utdöma böter till Polen.

I går måndag meddelade EU-domstolen att Polen måste böta en halv miljon euro, motsvarande fem miljoner kronor, dagligen till dess landet följer EU-domen och stoppar verksamheten.

”[Böter] förefaller nödvändigt för att stärka genomslagskraften i interimsbeslutet […] och för att avskräcka [ Polen] från att dröja med att anpassa sitt agerande till detta beslut”, heter det i ett uttalande från EU-domstolen.

Vägrar stänga

”Den polska regeringen kommer inte stänga Turów-gruvan”, heter det i ett uttalande från den polska regeringen som kallar bötessumman ”oproportionerlig”.

Den motiverar sin vägran med att en nedstängning skulle hota stabiliteten i landets elsystem och elsäkerheten. Kolkraftverket i Turów står för upp till sju procent av den inhemska energiproduktionen i Polen.

Böter som utdöms av EU-domstolen går till EU-budgeten.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret