Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Inför omröstningen i Europaparlamentets ekonomi- och miljöutskott måndag den 27 september 2021.

Misslyckat försök att stoppa taxonomin

BRYSSEL 28 september 2021

På måndagen röstade två parlamentsutskott med stor majoritet nej till att stoppa delar av EU-kommissionens omtalade taxonomi.

– Jag är djupt besviken, säger Europaparlamentariker Jessica Polfjärd.

Omröstningen om att avvisa en del av taxonomin blev ett bakslag för Europaparlamentariker Jessica Polfjärd (M) och Emma Wiesner (C).     

– Jag är såklart djupt besviken. Vi har varit tydliga från början: kommissionens förslag kommer slå mot det svenska klimatarbetet, vår energiförsörjning, och vår konkurrenskraft. Vi hade hoppats att det är värden som alla svenska politiker vill försvara, säger Jessica Polfjärd efter att ha förlorat omröstningen med röstsiffrorna 34 mot 92.

Jessica Polfjärd och Emma Wiesner som tog fram förslaget var de enda svenska Europaparlamentarikerna som röstade för det. Förslaget fick inte heller bifall från Polfjärds och Wiesners egna partigrupper PPE och Renew, utan det största stödet kom istället från parlamentets högerpopulistiska och nationalistiska grupper ID och ECR.    

Om förslaget hade röstats igenom av ekonomi- och miljöutskotten hade det inneburit att EU-kommissionen skulle behöva skriva ett nya regler om vilka företag som kan anses vara hållbara och därmed relevanta för gröna investeringar, någonting som Europaportalen rapporterat om tidigare.

Socialdemokraten Jytte Guteland är inte överraskad över resultatet trots att hon själv är delvis kritisk till taxonomin.

– Det finns delar jag är kritisk till, men för att den gröna omställningen ska vara möjlig behövs det ett system för att klassificera hållbara investeringar för att få finansiering till alla de avgörande initiativ vi behöver göra. Därför är förordningen som sådan nödvändig, säger Jytte Guteland. 

Malin Björk (V) röstade också nej i gårdagens omröstning och är glad över att majoriteten gjorde detsamma. Men instämmer om att taxonomin har sina brister.  

– De nuvarande definitionerna av hållbara investeringar i taxonomin är långt ifrån perfekta, men de är ändå ett viktigt steg i rätt riktning för att EU ska kunna ställa om sin ekonomi. Nu gäller det att snabbt få resten av taxonomin på plats. Vi har ingen tid att förlora när det gäller planetens överlevnad, säger Malin Björk.

För att kunna ta vidare förslaget till en stor omröstning i Europaparlamentet behövs stöd från minst 36 ledamöter, någonting som Polfjärd och Wiesner överväger. 

– Vi kommer analysera frågan och se ifall det finns ett tillräckligt brett stöd för att ta frågan till plenum. I rådet har också regeringen möjlighet att sänka taxonomin, vilket vi i C anser att man bör göra, säger Emma Wiesner.

Mer fakta

Edith Lindvall
Journalistpraktikant
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret