Mer fakta
Mest lästa artiklar i ämnet
Debatt i andra medier








Artiklar i ämnet
EU satsar 100 miljarder för grönare industri
Nya EU-pengar och förenklat regelverk ska öka efterfrågan på hållbara industriprodukter och göra EU självförsörjande på energi och råmaterial. Det framgick av ett nytt förslag som presenterades på onsdagen.
– Idag står vi återigen vid ett vägskäl i vår historia, och jag vet att vi tillsammans är redo för förändring, sade Ursula von der Leyen.
EU-länder kräver plan mot ökenspridning och torka
EU-länderna uppmanade EU-kommissionen på måndagen att föreslå en omfattande handlingsplan som tar itu med de akuta utmaningarna som ökenspridning, markförstöring och torka i EU.
Danmark går om Sverige och leder elbilsförsäljningen i EU
Inget land kan riktigt mäta sig mot Norge när det kommer till andelen elbilar bland alla nya bilar. I juni var 80 procent av alla nya bilar i Norge en elbil. Sverige har ofta kunnat stoltsera med en andraplats, men får nu se sig rejält omsprunget av Danmark, skriver Allt om elbil.
Textil- och skoindustrin förbuds kasta osålda varor
Rådet och EU-parlamentet vill förbjuda större företag i Europa att slänga eller förstöra osålda kläder och skor. Små företag undantas, medan medelstora företag får sex år på sig att följa reglerna, enligt en provisorisk kompromiss om ett nytt regelverk kring ekodesign som antogs av Rådet och parlamentet på tisdagen.
Nya mångmiljardprojekt ska säkra framtidens el – “det här är stort”
EU-kommissionen vill att unionens elnät uppdateras för att kunna överföra allt mer el. För att göra det krävs en finansiering på nära 600 miljarder euro till nya projekt.
Nu ska farliga metanutsläpp minska – nya EU-regler
Europaparlamentet och ministerrådet enades på onsdagen om att minska utsläppen av metangas från energisektor i unionen, samt i globala leveranser till EU-länderna. Överenskommelsen ses som en viktig del i unionens Gröna giv, och i att minska utsläppen av växthusgas med minst 55 procent fram till 2030. Den tvingar gas-, olje- och kolindustrin att mäta, övervaka och minska sina utsläpp, enligt EU-kommissionen.
Rapport: Ny gaskris kan slå mot Europa
Europa kan stå inför en ny gaskris om Ryssland stryper gasleveranserna till Europa, enligt en ny rapport från den internationella energimyndigheten, IEA, uppger Ekot. Trots att EU väntas ha nästintill fulla gaslager till vintern har man fortfarande ett stort beroende av rysk gas, som inte omfattas av sanktioner. Den ryska gasen står för knappt tio procent av Europas gasleveranser, och en ännu större andel för den flytande naturgasen.
Europaparlamentet röstar för minimal elmarknadsreform
På onsdagen antog EU-parlamentets industriutskott sin position gällande en reform av unionens elmarknad, uppger Euractiv. Reformen syftar till att undvika en energikris lik den som drabbade Europa förra året. Parlamentet kom överens om att inte genomföra några större förändringar men att ta bort intäktstaket för producenter av förnybar energi och kärnkraftsel, samt att upprätthålla statliga stödåtgärder. Utskottet enades också om att gå direkt till förhandlingar med medlemsländerna, men det kan ifrågasättas när hela parlamentet samlas. EU:s medlemsländer har ännu inte enats om sin syn på reformförslaget, bland annat för att Frankrike och Tyskland är oense i frågan om statsstöd till kärnkraft. Utskottet har enats om att möjliggöra ett visst stöd för nybyggda kärnkraftverk men inte för existerande såsom Frankrike vill se.
Busch skyller på Bryssel – men EU uppmuntrar elstöd till särskilt drabbade
Energiminister Ebba Busch (KD) har pekat ut att EU-system som skäl till att regeringen inte infört ett mer behovsprövat elstöd. Men EU-regelverken uppmanar snarare till att stöden just ska gå till drabbade kunder, rapporterar Altinget som konstaterar att flera av EU-regelverken uppmanar till att stöden ska gå till ”särskilt drabbade” slutkunder på ett ”träffsäkert sätt”, vilket just öppnar för en behovsprövning.
Northvolt köper metaller från kritiserat ryskt bolag
Det svenska batteriföretaget Northvolt, som marknadsför sig med att de ska bygga världens grönaste batterier, köper metaller med ursprung i ett ryskt bolag, som under årtionden smutsat ned miljön i Norilsk i norra Ryssland, uppger Ekot. Bolaget får nu kritik bland annat från den internationella miljöorganisationen Bellona.
Mest lästa artiklar i ämnet
Debatt i andra medier







