Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Olaf Scholz, förbundskanslerkandidat för Socialdemokratiska SPD i Tyskland.

Ovisst styre efter tyskt val

BRYSSEL 27 september 2021

Det tyska valet kan komma att påverka EU:s syn på frihandel, Ryssland och klimatpolitiken. Det tror några av de svenska EU-politikerna efter söndagens val.

Europaportalen har bett några svenska EU-politiker att kommentera valutgången i Tyskland, ett land med EU:s största ekonomi och befolkning.

Miljöpartisten Alice Bah Kuhnke är glad över det gröna partiets stora framgång som preliminärt går från knappt nio procent till nästan femton procent av rösterna. Hon tror att ett ökat grönt inflytande i tysk politik kommer att påverka inte minst EU:s klimatpolitik.

– Med ett grönt inflytande i den tyska regeringen så blir det mer verkstad. Chanserna har ju ökat markant att det blir fler lagförslag och åtgärder som faktiskt bidrar till att EU minskar utsläppen, säger Alice Bah Kuhnke till Europaportalen.  

Hon tror även att EU:s nuvarande Rysslandspolitik kommer att förändras med de Grönas valframgång.

– Ju större inflytande Miljöpartiet de gröna får i den tyska regeringen, desto tuffare kommer Tysklands och EU:s politik gentemot Ryssland att bli, säger Alice Bah Kuhnke.

Kristdemokraten David Lega beklagar de tyska kristdemokraternas stora tapp från nästan 33 procent av rösterna i förra valet till söndagens 24 procent. Han är orolig att i en regeringen utan kristdemokraterna kan Tyskland och EU gå mot mindre frihandel med omvärlden.

– Jag hoppas att vi inte isolerar oss utan att vi kommer att fortsätta vara öppna till omvärlden, säger David Lega till Europaportalen. 

Han är samtidigt kritisk mot Tysklands Kinapolitik som han menar har varit för undfallande under Angela Merkel när det gäller att stå upp för mänskliga rättigheter i Kina.

– Jag tycker att Merkel har varit lite för mesig emot Kina och värnat handeln kanske för mycket i förhållande till att stå upp för våra värderingar, säger David Lega.

Socialdemokraten Helene Fritzon är väldigt nöjd över valresultatet och välkomnar en röd-gul-grön regering under ledarskap av SPD:s förbundskanslerkandidat Olaf Scholz.

– Det här är en mycket erfaren, trygg och säker ledare som vill hitta lösningar för framtidens utmaningar men också är beredd att göra kompromisser. Det är det ledarskap som Tyskland behöver och inte minst EU, säger Heléne Fritzon till Europaportalen.

Det tyska parlamentsvalet blev en framgång för socialdemokrater och mittenpartier medan ytterkanterna och kristdemokraterna tappade. Nu väntar förhandlingar om vilka partier som ska ingå i regeringen och vem som ska blir ny förbundskansler efter avgående Angela Merkel. Beroende på förhandlingarnas utgång kan det bli en regeringen under socialdemokratisk ledning alternativt under kristdemokratisk ledning, möjligheter till olika koalitioner är flera.  

TYSKA VALET I PRELIMINÄRA SIFFROR

Parti

Röster preliminärt 2021

Förra valet 2017

Socialdemokraterna SPD

25,7 procent

20,5 procent

Kristdemokraterna CDU/CSU

24,1

32,9

De gröna

14,8

8,9

Liberalerna FDP

11,5

10,7

Högerpopulistiska AfD

10,3

12,6

Vänstern

4,9

9,2

Övriga partier 

8,7

5,2

Källa: Deutsche Welle 27 september 2021 och Politico. Det finns en femprocentsspärr som utestänger mindre partier. Att vänstern är kvar i parlamentet trots 4,9 procent av rösterna beror på en undantagsregel som släpper igenom ett parti som vunnit minst tre “direktmandat”.

Europaportalen kontaktade även Charlie Weimers (SD) som avböjde intervju. 

Edith Lindvall
Journalistpraktikant
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
annons
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
annons
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret